2020. február 8.

Ez történik a testeddel, amikor emelkedőn futsz

Sokan mondják, hogy az emelkedők tulajdonképpen gyorsító edzések álruhában. Ha kíváncsi vagy, mi történik közben a testedben, olvass tovább!

Láb

A tested természetesen átáll az "emelkedős üzemmódra." A meredek emelkedők ugyanis kisebb és gyorsabb lépéseket igényelnek, a 180 és 200 lépésszámot is elérheted percenként. Emellett a térded is magasabbra emelkedik, a csípőizmok is keményebben rákapcsolnak, így még erősebbé válsz és könnyebben előrejutsz. Közvetlenül a gravitációs középpontod alá érkezik a talpad.

Törzs

Felfelé futás közben kissé előrébb dől a felsőtested. A hasizmaid jobban befeszülnek, hogy stabilizálják a törzsedet, egyenesen tartsák a medencédet és a hátadat is. A karjaid is keményebben mozognak, így a ferde hasizmok is jobban aktivizálódnak.

Szív és tüdő

Biztos, hogy nehezebben kapsz levegőt, emiatt pedig az aerob és anaerob kapaciátosd is javul. A tested oxigénszállító képessége is hatékonyabbá válik, így gyorsabban tudsz futni, mivel több vér jut a dolgozó izmokhoz.

Agy

Nem csak az izmaid, hanem az agyad is keményebben dolgozik az emelkedős futás közben. A felfelé futás ugyanis épp annyira számít mentális edzésnek, mint fizikálisnak. Képes arra, hogy javítson a koncentrációs képességeden is.
Ha hetente egyszer beiktatsz egy emelkedős futást, biztos hogy minden szinten javul a teljesítményed és sokkal magabiztosabbá is válhatsz!

Nincsenek megjegyzések: