2016. augusztus 18.

A COMBKÖZELÍTŐ IZMOK ÉS SÉRÜLÉSEI

Comközelítő izmok:
1.) Fésűizom (m. pectineus) – A comb felső részén elhelyezkedő lapos, kicsi izom, amely rögzített medence mellett a combot közelíti, és kismértékben kirotálja (kifelé fordítja).
2.) Rövid combközelítő izom (m. adductor brevis) – Alulról a fésűizomhoz simul és rögzített medence mellett a combot közelíti. Rögzített comb mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.
3.) Hosszú combközelítő izom (m. adductor longus) – A comb belső felén található hosszú izom a szeméremcsont alsó ágán ered és a combcsont belső felén tapad, és lehetővé teszi, hogy a lábszárat oldalirányban mozgassuk. Fő működése: a combot közelíti rögzített medence mellett.
4.) A nagy combközelítő izom (m. adductor magnus) – A legszélesebb, leghosszabb és a legerősebb combközelítő izom, amely az ülő- és szeméremcsont alsó ágán ered és hosszan fut le a comb teljes belső oldalán. Fő működése: rögzített medence mellet, a combot közelíti. Rögzített comb esetén pedig a medencét hajlítja.
5.) Karcsúizom (m. gracilis) – A comb belső részén futó vékony, hosszú izom, amely a szeméremcsont alsó ágán ered, és a sípcsont belső oldalán közvetlenül a térd alatt tapad. Az egyetlen olyan combközelítő izom, amely két ízületet (csípő- és térdízület) hidal át, és ennek megfelelő a működése is. A többi combközelítő izomhoz hasonlóan rögzített medence mellett a combot közelíti. A térdízület hajlításában is részt vesz, illetve rögzített lábszár mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.
A combközelítő izmok, hirtelen mozdulat vagy irányváltoztatás hatására túlfeszülhetnek és megsérülhetnek. A sérülés következtében felléphet fájdalom, lágyéktáji duzzanat. A sérülés bekövetkeztekor néha reccsenő hang is hallható. Leggyakrabban a comb belső felén található hosszú combközelítő izom (m. adductor longus), sérül meg.
Bizonyos sportok (foci, vívás, egyes labdajátékok, sízés, stb.) vagy bizonyos táncok, illetve balett esetén, jellegzetes a combközelítő izmok szeméremcsont környéki fájdalma, az erős megnyújtással járó igénybevételnek köszönhetően. A rossz lábtechnikával végzett mellúszás a combközelítő izmok tapadása környékén szokott fájdalmat okozni. Az erőteljes megnyújtások (pl.focinál a nyújtott lábbal végzett védések, vívásnál a kitörések) utáni gyors izom-összehúzódások sorozata izomsérülésekhez vezethetnek.
A combközelítő izmok sérülékenyek. A megfelelő minőségű és mennyiségű nyújtásra mindig figyelni kell, mert a sorozatos mikrotraumák okozta „fáradásos” sérülések későbbi krónikus fájdalomhoz, illetve egyéb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek.
Helyszíni ellátás, elsősegély
Akut izomsérülésnél az általános részben leírt PRICE kezelés. A sportterhelés folytatása fájdalmas, sérült izomzattal nem javasolt.

Rehabilitáció
Az akut tünetek megszűnte után stretching gyakorlatok kezdhetők, majd erősítő gyakorlatok
 következnek. Ultrahang és egyéb fizikoterápia hasznos kiegészítő lehet.

Sportba való visszatérés
A fájdalom megszűnte, teljes mozgásterjedelem és izomerő esetén fokozatos edzésterhelés kezdhető.

Megelőzés
A rendszeres stretching (pl. az érintett izomcsoportok gumiszalaggal történő nyújtása),
 kompressziós sportnadrág viselése jelentősen csökkentheti a sérülés kiújulásának
 veszélyét és az újrasérülés esélyét is csökkenti.

Megjegyzések
Lágyéktáji fájdalmat izomhúzódáson kívül sokféle elváltozás okoz, ezek kivizsgálása alapos
 és hozzáértő szakorvosokat igényel.
Lágyéktáji fájdalmak esetén az egyéb panaszt nem okozó urológiai góc előfordulása 40 % 
feletti. 
Helyi kortikoszteroid injekciók adása fokozatosan kiszorul a kezelésből. 
Kivételesen szóba jöhet, de nagy az ínkárosodás és kiújulás veszélye.
  1. http://www.sulypont.hu/blog/egyeb/a-combkozelito-izmok-es-serulesei
  2. http://sportorvos.hu/sportserules/20150215/combizom_huzodasok/

Nincsenek megjegyzések: