2015. július 17.

Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága X. Jubileumi Kongresszusa és 7. Pre-Kongresszusa, Budapest


Már csak 3 hónap van hátra az MGYFT X. Jubileumi Kongresszusáig és 7. Pre-Kongresszusáig! A kongresszus szervezői, a tudományos bizottság tagjai az Asszisztencia csapatával együtt nagy erővel dolgoznak rajta, hogy a lehető legjobb tudományos programot állítsák össze! A 7. Pre-kongresszus összeállításában a sokszínűség motivált bennünket összehangolva azzal, amit az eddigi per-kongresszusok kérdőíveiben a társaság tagjai kértek és javasoltak.
2015 őszén is „Hangolódj a tudományra az MGYFT 7. Pre-Kongresszusán! Tanulj a legjobbaktól, hogy a Te is legjobbak közé kerülhess!”

MGYFT 7. Pre-Kongresszus: ami már biztos…

PK1: Innovatív gyógyászati segédeszközök a rehabilitációban – Varjú Tamás Ortoprofil Kft.(részletes leírás lejjebb)
PK2: Fizioterápia lehetőségei a gnatológiában – Balogh Ildikó, Szabó Gabriella – kezdő (részletes leírás lejjebb)
PK3: Ischaemias szívbetegek evidencián alapuló fizioterápiás gyakorlata – dr. Simon Attila, Egyed Márta - kezdő
PK4: Súlyos állapotú betegek mozgásterápiája az intenzív osztályon európai szakmai ajánlások alapján –Benkovics Edit, Óber Andrea, Bolla Dániel – haladó (részletes leírás lejjebb)
PK5: Medencefenék-izomzat fejlesztési lehetőségei különböző életkorokban, különböző élethelyzetekben –Friedrichné Nagy Andrea – kezdő (részletes leírás lejjebb)
PK6: Schroth-I differenciál diagnosztika a gyakorlatban – élő tankönyv a Schroth-módszerről - Holcsa Judit – kezdő (részletes leírás lejjebb)
PK7: Lumbális gerinc differenciál diagnosztika Maitland-i alapokon – Pataki Dalma – kezdő (részletes leírás lejjebb)
PK8: Dinamikus manuálterápia: A medence és a gerinc myofasciális egységének vizsgálata és kezelése (myofasciális release, triggerpont-terápia) – Varga Viola – kezdő (részletes leírás lejjebb)
PK9: Esésmegelőzés szárazon és vízen  – Sziráki Edina, Monek Bernadett – kezdő  Figyelem! Az uszodai gyakorlat miatt maximális részvétel 40fő! (részletes leírás lejjebb)
PK10: Szuggesszíós lehetőségek alkalmazása a fizioterápiás gyakorlatban - Varga Katalin – kezdő

A 7. Pre-Kongresszus Kurzusai 2015. október 28.-án 11:00-kor kezdődnek, így a vonattal érkezők is kényelmesen odaérnek a kezdésre. A helyszínen számtalan étterem és büfé áll rendelkezésre, így az étkezést mindenki meg tudja oldani. A kurzusok azonos időben, párhuzamosan zajlanak, ezért csak egy kiválasztottra lehet jelentkezni. Minden kurzus kreditponttal rendelkezik.
Részvételi díj: 15.000 Ft + áfa, MGYFT tagoknak változatlanul 10.000 Ft + áfa
Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 30.
7. Pre-Kongresszusra jelentkezés 2015. július 18. szombattól: www.asszisztencia.hu
Már csak 3 hónap és kezdődik! Ne maradj le róla! A 7. Pre-kongresszus részleteit lásd lejjebb!

Benkovics Edit
MGYFT X. Jubileumi Kongresszus és 7. Pre-Kongresszus Szervezőbizottság Elnöke


A 7. Pre-kongresszus kurzusairól részletesen:

PK1: Innovatív gyógyászati segédeszközök a rehabilitációban – Varjú Tamás Ortoprofil Kft.
A kurzus betekintő képet ad a gyógyászati segédeszközök gyártástechnológiájáról, gyártmányok különbségéről, újdonságokról. A modern bionikus protézisek működési elvét és azok gyakorlati tanítását is elsajátíthatják az érdeklődök mind felső, mind alsó végtag tekintetében. Kiprobálható az exo-robot, kerekesszék, különböző ápolást segítő rehabilitációs eszközök. Mindezt jeles magyar és külföldi előadóktól!

PK2: Fizioterápia lehetőségei a gnatológiában – Balogh Ildikó, Szabó Gabriella – kezdő
A temporomandibuliráris ízületet érintő problémák egyre elterjedtebbek. Az elsődleges tünetek a fájdalom és/vagy mozgáskorlátozottság. A fájdalom jellegzetesen a fül körüli területet érinti, de kisugározhat a fogak, a fej és az arc egyes területeire is. A panaszok oka – jelen ismereteink szerint – multifaktoriális, ezért is alkalmazzuk a kórforma meghatározására a temporomandibuláris diszfunkció (TMD) elnevezést.
A gnatológia tárgyköre foglalkozik a TMD ellátási lehetőségeivel, ahol a multidiszciplináris team egyik alapvető szakembere a gyógytornász-fizioterapeuta.
Jelen továbbképzés bepillantást nyújt a gnatológia tárgykörébe. Röviden összefoglalja az állkapocsízülettel kapcsolatos elméleti ismereteket, majd a vizsgálat legfontosabb szempontjainak ismertetése mellett az intraorális palpáció gyakorlati elsajátítását hangsúlyozza. A palpáció jelenti a legegyszerúbb fizioterápiás módszerek alapját, melyekkel ugyancsak foglalkozunk.
A gyógytornász oktató kollégák évek óta tagjai a gnatológiai teamnak a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán.

PK4: Súlyos állapotú betegek mozgásterápiája az intenzív osztályon európai szakmai ajánlások alapján –Benkovics Edit, Óber Andrea, Bolla Dániel – haladó 
Az intenzív osztályon kezelt súlyos állapotú, invazívan lélegeztetett betegek kezelése az utóbbi években a dekondicionáltság megelőzésére és kezelésére fókuszál. Számos klinikai tanulmány igazolta már, hogy a hosszas ITO-s kezelést túlélők hosszútávú életminőségében meghatározó az ITO-n alkalmazott mozgásterápia és fizikai aktivitás. A kurzus elméleti áttekintést ad a súlyos állapotú, invazívan lélegeztetett betegek dekondicionálsági folyamatairól, és bemutatja a klinikai vizsgálatokkal igazolt megoldási lehetőségeket. Ismerteti a 2008-as Európai Szakmai ajánlást és bemutatja azt a betegd okumentációs lapot (kezelési algoritmus és adatrögzítés), amellyel a súlyos állapotú betegek biztonságosan és eredményesen kezelhetőek. MIndenkinek javasoljuk, aki intenzív osztályon dolgozik.

PK5: Medencefenék-izomzat fejlesztési lehetőségei különböző életkorokban, különböző élethelyzetekben –Friedrichné Nagy Andrea – kezdő 
Mind a páciensek, mind az orvoskollégák felől egyre nagyobb az igény, az evidencia alapú  medencefenék-fizioterápia gyógytornászok által történő szakszerű végzésére.
A  kurzus gyakorlatközpontú oktatással biztosítja ezen ismeretek elsajátítását.
A résztvevők megismerik a nemzetközi és hazai vizsgálati lehetőségeket, gyakorlatban tanulják meg a különböző gátizom és hólyag tréningek alkalmazását, külön foglalkoznak a különböző életkorokban és betegségekben felmerülő inkontinenciák kérdésével. A kurzust 20 éves szakmai gyakorlattal és felsőoktatási tapasztalattal rendelkező Friedrichné Nagy Andrea vezeti.

PK6: Schroth-I differenciál diagnosztika a gyakorlatban – élő tankönyv a Schroth-módszerről - Holcsa Judit – kezdő
A kurzuson áttanulmányozzuk a Schroth-i diagnosztikai csoportok alapvető tulajdonságait, különbségeit, a diagnosztikai kritériumokat, a differenciál diagnosztika kulcspontjait és buktatóit.
Összehasonlítjuk és elemezzük a rötgenképeket és levonjuk az elemzésből következő terápiás konzekvenciákat.
Végiggyakorloljuk Schroth-i csoportok diagnózis-specifikus gyakorlatfelépítését, valamint az ajánlott gyakorlatsorokat.
Az elmélet gyakorlatba történő átültetését a gyakorlott páciensek segítik, akik a Schroth-i csoporok egy-egy képviselői. A páciensek segítségével hasonlítjuk össze a Schroth-i csoportok testfelépítési különbségeit, valamint az ebből adódó korrekciós és gyakorlatbeállítási különbségeket.

PK7: Lumbális gerinc differenciál diagnosztika Maitland-i alapokon – Pataki Dalma – kezdő
Ezen a kurzuson a Maitland manuálterápia elveibe nyújtunk betekintést a lumbális gerinc vizsgálatán keresztül. Célunk, hogy a résztvevők megismerjék azt a gondolatmenetet, amely mentén a beteg állapotáról képet kapunk és kiderítjük, hogy fájdalmának vagy más panaszának a kialakításában milyen szövet játssza a vezető szerepet. A későbbiekben ugyanis ez adja a terápia alapját.

PK8: Dinamikus manuálterápia: A medence és a gerinc myofasciális egységének vizsgálata és kezelése – Varga Viola - kezdő
A kurzus témája a dinamikus manuálterápiás szemlélet, vagyis a klasszikus manuálterápiás vizsgálati módszerek és a fascia meridiánok rendszerének összekapcsolása. A rövid elméleti bevezetőt követően a gyakorlati rész során a testtartás-analízis alapján meghatározzuk a leggyakrabban előforduló testtartási deviációkat. Ezeket az észrevételeket teszteléssel és tapintással igazoljuk, majd myofasciális release- és triggerpont-terápiával a myofasciális egyensúly helyreállítását célozzuk meg.
A kurzus az alábbi myofasciális egységekre tér ki: gluteus-csoport, m. piriformis, m. tensor fasciae latae, m. iliacus, m. psoas major, adductor-csoport, erector spinae-csoport, m. quadratus lumborum, m. obliquus externus és internus, m. diaphragma.

PK9: Esésmegelőzés szárazon és vízen – Sziráki Edina, Monek Bernadett – kezdő 
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatói az adekvátan felépített, legújabb kutatási eredményeken alapuló komplex esésmegelőző programok esszenciáját állították össze - specifikus állapotfelmérést követően, lépésről lépésre megismertetve. Dr. Kovács Éva és Monek Bernadett a „száraz” tényeket és technikákat teszik élménydús gyakorlati tudássá; Sziráki Edina kollégái segítségével pedig vízben billenti ki egyensúlyából a csapatot, beépítve az Ai Chi és Halliwick-módszer elemeit. Elsősorban az időskorúakkal foglalkozó gyógytornászoknak ajánljuk, de profit&aacu te;lhatnak belőle neurológiai területen vagy látássérültekkel dolgozó kollégák is.

Nincsenek megjegyzések: