2014. november 9.

A gyógyító víz

Ismét egy olyan téma, amiről mindenki olvasott már valamit, ha más nem, akkor középiskolai tanulmányai során találkozott a víz tulajdonságaival. Jelenleg nagyon „divatos” dolog a vízzel kapcsolatos dolgokról írni és olvasni, mert ez nagyon foglalkoztatja a jelenkor emberét. Egészségünket messzemenőleg befolyásolja például a napi szinten elfogyasztott víz mennyisége. Ebben a cikkemben én nem a vízfogyasztás mellett vagy ellen kardoskodok, annak mértékét különféleképpen meghatározók táborát szeretném gyarapítani. A víz fizikai tulajdonságain keresztül szeretném bemutatni, hogy ezek milyen hatással bírnak az emberi szervezetre.

Az ebben rejlő kivételes lehetőséget már az ókorban felismerték és kihasználták. Magyarországon a rómaiakig nyúlik vissza a vízzel való gyógyítás, vagyis a hidroterápiamestersége. De akkor vegyük is sorra, hogy miért „élvezzük úgy a strandot”.
A víz legfontosabb fizikai tulajdonságai (gyógyászati szempontból): hidrosztatikus nyomás (Pascal-törvény), felhajtóerő (Archimédesz törvénye), hőmérséklet.
“Adott mélységben a nyugalomban lévő, vízbe merített testre minden irányból azonos hidrosztatikus nyomás hat.” (Pascal-törvény)
Ez lényegében azt a nyomást jelenti, amelyet a víz tömege a medence aljára gyakorol. A vízréteg vastagságának csökkenésével arányosan csökken a hidrosztatikus nyomás, álló embernél a boka és a lábfej körül a legnagyobb.
A hidrosztatikus nyomás hatásai testünkre:
  • Elősegíti a különböző ízületi és egyéb testrészeken kialakult folyadékgyülemek (ödéma) felszívódását, melynek hatására a vizelet-kiválasztás nő. A huzamosabb medencében való tartózkodás után ezért látogatunk gyakrabban a mellékhelyiségbe.
  • Összenyomja a felületes vénákat, nyirokereket. A növekvő vénás visszaáramlás (kardiális output) alacsonyabb szívfrekvenciával valósulhat meg, azaz ugyanakkora frekvencia mellett nagyobb lesz a szívteljesítmény. A cardiovascularis (szív-érrendszer) rendszerre ható terhelés csökken vízben amely természetesen a szívbetegeknél és idősebbeknél fontos. (Hátránya: mellkasra nehezedő nyomás gátolja a mellkasi kitérést, az idősebb betegeknél gyakoribb mellkasi légzést.)
“A folyadékba merülő szilárd testre felhajtó erő hat, amelynek nagysága egyenlő a test térfogatával megegyező folyadék súlyával.”(Arkhimédész törvénye)
A felhajtóerő biológiai hatásai:
Vízbemerüléskor a gravitációs erő, a gerincre és az alsó végtagra ható súlyerő csökken, így a felhajtóerő a test egészét támogatja. A vele elérhető hatások a mentális és fizikai relaxáció, valamint az izomtónus-csökkenés, amely lényegében a feszülésben (spazmusban) lévő izmok ellazulását jelenti. A stresszes életmódot folytatóknak ez a hatás az egyik leghasznosabb.
Hőmérésklet:
A hideg víz élettani hatásai
A test hőmérsékleténél hidegebb vízben a szervezet az állandó testhőmérséklet fenntartására törekszik  perifériás erek összeszűkülnek  megnő a szív felé áramló vér mennyisége. Ez kifejezetten a szívbetegek, visszeres panaszokkal küszködők esetében hasznos.
A meleg víz élettani hatásai
Vasodilatatio (erek kitágulása) hatására az anyagcsere nő, melynek  gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. Az erek kitágulása hatására a vérnyomás csökken. Meleg vízben a légzésritmus lassúbb, a nedves meleg levegő belélegzése a bronchusok (hörgőcskék) izomtónusát oldja, a tüdőben felhalmozódott váladék kiürülését segíti. A bőr vérellátása javul a kitágult hajszálerek miatt. A fokozott folyadékfelvétel miatt a kültakarónk nedvesség tartalma, rugalmassága nő, a bőr faggyúmirigyeinek kiürülése javul (különösen pubertás korban áldásos ez a hatás). Érdemes tehát minél több időt vízben tölteni, nemcsak a nyári szünidő alatt.
Szerző: Botyánszki Bence

Nincsenek megjegyzések: