2014. november 8.

Schulter-Arm szindróma kezelése Trigger- és Tenderpont Terápiával(Esetbemutató)



Schulter-Arm szindróma"A páciens kb. fél éve orvostól orvosig járt, különböző kezeléseket és Ausztriában ezekben az esetekben gyakran alkalmazott injekciókat kapta, eredménytelenül. Hozzánk is úgy jött, hogy 'úgysem lesz ez jobb, de próbáljuk meg'.
A betegvizsgálat során kiderült, hogy bal vállában abdukciós és extenziós deficit van, az abdukció 70 fok volt, az extenzió nem volt mérhető a fájdalom miatt. A rotációs mozgás is kis mértékben beszűkült.
Mivel kettő héttel a találkozásunk előtt ismertem meg a PhysioVit-nél a Simons/Travell féle Trigger- és Tenderpont Terápiát, gondoltam kipróbálom. Az addig elsajátított ismereteim alapján a felső háti szakaszt kezdtem kezelni, miután a beteg megkapta a szükséges felvilágosítást.
A kezelés után megkértem, üljön fel és próbálja meg aktívan oldalra emelni a bal kart, majd hátra. Láthatóan könnyebben tudta abdukálni a kart, kb. 90 fokig, az extenzió is kivitelezhető volt.
Nagyon megörült, hogy ennyi idő után újra tudja mozgatni a karját, de elmondta, hogy érzése szerint a hónaljárok külső oldalánál van egy blokk, ami szintén gátolja a mozgást. Ezért a m. latissimus dorsi-t is kezeltem. Amikor ezzel is végeztem ismét megkértem, emelje oldalra, majd hátra a karját. A hölgy teljes extázisban, boldogan kérdezte tőlem, hogy mit csináltam vele, mert újra teljes mozgáspályán tudta mozgatni a bal karját, amit megmondom őszintén én is csodálkozva néztem. Nem gondoltam volna hogy egy terápia lehet ilyen gyorsan hatékony.
Azóta a hírem terjed tovább, mindenki, ahogy ők fogalmaznak: 'a szadista, de működő', azonnali eredményt adó terápiát akarja. Örülök, hogy megtanulhatom ezt a kezelési módot, ezáltal is bővítve tudásomat. Csak ajánlani tudom minden kollégámnak!

Élje át mindenki azt az érzést, amit akkor én, a hölgynek potyogtak a könnyei, úgy köszönte meg, hogy végre újra tudja használni a karját. Ez leírhatatlanul jó érzés volt...”  B-né Eszter gyógytornász 


Lökéshullám terápia teszt a Triggerpont tanfolyamon is!

Triggerpontok és Tenderpontok ismeretének birtokában a fájdalom igazi kiváltó oka könnyen lokalizálható, amely pedig nagyon nagy segítség a betegkezelésben! Itt ugyanis az ok és a tünet, - mint következmény - viszonylag távol vannak egymástól és a fájdalom kiváltó okát könnyen félre lehet értelmezni. A terápiához tartozó vizsgálat, illetve kezelési technika azonban nagyobb mértékű biztonságot ad a kezelőnek a pontosabb differenciáldiagnózis felállításában. Trigger- és Tenderpontok amellett, hogy helyi, vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak megnövelik az adott izom spazmusát is, melynek hatására további panaszok/tünetek alakulhatnak ki. Pl.
  • - ín túlterhelése, tendopathia;
  • - porc- és meniscussérülés;
  • - arthrosis;
  • - gerincpanaszok, porckorongbántalmak;
  • - kisugárzó fájdalmak, pszeudoradikuláris tünetek;
  • - arc-, fog-, fejfájás; - és még sok egyéb.

Élettani hatások

Képzés résztvevői betekintést nyerhetnek a Triggerpontok lökéshullám terápiával végzett kezelési lehetőségeibe. Analizálhatják a lökéshullám szöveti típusokra kifejtett hatásait, kipróbálhatják a készüléket!
                 
Lökéshullám élettani hatásai:
  • A mechanika törvényei szerint, ha a hullám kemény anyaghoz ér, ott zúzó hatást ér el. A lökéshullám ezen hatását használjuk ki a leginkább. Ezzel a folyamattal gyógyítjuk például a sarokcsonti kinövéseket, távolítjuk el az osteophytákat, Haglund- sarok esetében a kötőszöveti burjánzásokat.
  • Tágítja a véredényeket, serkenti a vérkeringést az adott helyen. A lokális vérbőség hatására a gyulladást csökkentő faktorok az adott régióban koncentrálódnak, amely által a gyulladás jelentősen mérséklődik, jobb anyagcserét és mikrocirkulációt biztosítva a szövetek részére.
  • Erős „masszírozó” hatása révén komoly izomlazító hatást fejt ki. − A kollagén termelést növeli és fokozza a substance P eliminációját.
Üdvözlettel,
PHYSIOVIT Team
  

Nincsenek megjegyzések: