2014. november 9.

Súlyfürdő

Az előző cikkben hangsúlyt kapott a víz, mint a természet adta egyik legnagyszerűbb dolog és annak fizikai tulajdonságain keresztül mutattam be az emberi szervezetre gyakorolt áldásos hatását. A következő néhány gondolatban egy remek magyar találmányt, a súlyfürdőt szeretném bemutatni, mely ugyancsak a víz áldásos hatásait használja ki a gyógyulni vágyók érdekében. Legyünk rá büszkék!

A húzásos, nyújtásos kezelésformát mozgásszervi megbetegedésekben írásos és tárgyi bizonyítékokkal igazoltan Hippokratész (ie.460-377) végzett először. Ficamoknál illetve azoknál a gerinc megbetegedéseknél használta, amelyeket a ficamokhoz sorolt. Ezen készülékek több formáját is alkalmazta, melyek kezdetben függőleges, majd vízszintes helyzetűek voltak. Ezt később kiegészítette “vibráció”-val is. A Hippokratészt követő századok orvosai is szép számmal alkalmazták a koruk tudományos fejlettségének, ízlésének megfelelő változtatásokat.
Magyarországon a ’40-es években merült fel a gondolat, hogy a trakciós kezelések hatékonyabbá tehetők balneoterápiával kiegészítve, ezért a betegeket trakció előtt meleg vízben fürdették. Ezen két módszer ötvözeteként találta fel Moll Károly hévízi reumatológus 1953-ban a súlyfürdőt Hévízen.
A súlyfürdő hatásmechanizmusa adott anatómiai képleztek egymástól való kismértékű eltávolításán alapul, melyhez az izmok és a szalagok nyújtása szükséges. Ennek alapfeltétele, hogy azt a terhelésmódosulást, amivel a kezelés együtt jár a csont, a szalag-és izomrendszer tolerálni tudja. A csontokban és izmokban nem jöhet létre traumás elváltozás, a szalagrendszerben pedig csak reverzibilis nyúlás következhet be. A kezelés után sok esetben 1,5-2 cm magasságnövekedés tapasztalható.
A súlyfürdő a fizioterápiás kezelések egyike, mely összetett kezelés, passzív mechanoterápia, hidroterápia, ha gyógyvízben történik, akkor balneoterápia is egyben.
A kezelés célja:
– a porckorongok eredeti alakjának, magasságának visszanyerése, rehidratatioja
– a gerinccsatornából kilépő nyomás alatt álló idegek pihentetése
– a gerinc melletti (paravertebrális) izomzat tónusának mérséklése
– a gerinc-, csípő-,és térdízület mozgáskorlátozottságának csökkentése
Prevenciós szinten ritkán emlegetjük ezt a remek eljárást, de például gerincsérv is megelőzhető lenne vele, ami már-már népbetegség.
Cikkemet mesteremnek,edzőmnek ajánlom a mihamarabbi gyógyulás érdekében.
Szerző: Botyánszki Bence

Nincsenek megjegyzések: