2020. február 16.

Pajzsmirigy-alulműködése van? Ezek a mozgásformák ajánlottak

A pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése (hypothyreosis) esetén valószínűleg a testmozgás az utolsó dolog, ami eszébe jut mint megoldás, ráadásul ebben az állapotban általában a sportolási kedv is alábbhagy. Nem csoda, hiszen a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a kimerültség, fáradékonyság, valamint az izom és ízületi fájdalmak, amelyek egyáltalán nem hozzák meg a kedvet a testmozgáshoz. Ugyanakkor a szakértők szerint a rendszeres fizikai aktivitás segíthet enyhíteni a tüneteket és javítja a betegek közérzetét! 

Milyen típusú edzést válasszon?

Amennyiben a betegsége jól kontrollált, nyugodtan vállalkozhat ugyanolyan a gyakorlatokra, mint amiket a pajzsmirigybetegségben nem szenvedők végeznek – állítják a Mayo Clinic kutatói. Abban az esetben azonban, ha még csak most kezdi el a rendszeres testmozgást, vagy még küzd a betegség tüneteivel, az alacsony intenzitású aerobic és erősítő gyakorlatok bizonyulnak a legmegfelelőbbek. A hangsúly az alacsony intenzitáson van, hiszen ez nem jelent nagymértékű terhelést.

Próbálkozzon az alábbi mozgásformákkal: 


Séta – Az egyik legkönnyebb testmozgás, amihez semmi másra nincs szüksége, mint egy pár kényelmes cipőre. Előnye, hogy megdolgoztatja a szívet, és óránként 280 kalóriát égethet vele! 
Vízi aerobic – Amennyiben dagad a bokája vagy a lába, bizonyos gyakorlatok fájdalmasak lehetnek. Ilyenkor a vízi aerobic kiváló alternatíva, a vízben történő mozgás ugyanis enyhíti az ízületek terhelését. 
Jóga – Ez a típusú testedzés nem csak nyújtja, de erősíti is az izmokat, valamint segít megtanulni a helyes légzést, így erősíti a tüdőt is. 
Tajcsi – A mozgó meditáció néven is ismert mozgásforma bizonyítottan stresszoldó hatású, emellett erősít, javítja az egyensúlyérzéket és hangulatfokozó hatása is van. 
Erősítő edzés – Akár saját testsúllyal, akár súlyzókkal végzett erősítő gyakorlatokat végez, jelentős mennyiségű kalóriát égethet el, ami azért is előnyös, mert testsúlycsökkenéssel jár. Az erős izmok emellett csökkentik az ízületek terhelését is.

Bővebb információ, forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/21418/testmozgas-pajzsmirigy-alulmukodes

Nincsenek megjegyzések: