2020. február 16.

MOZGÁSSAL A PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁÉRT

Forrás:http://jogatorna.hu/pajzsmirigy-rendellenessegek-mit-tegyek/


Általánosságban elmondható, hogy minden mozgás, ami stimulálja-masszírozza a pajzsmirigyet, jót tesz neki. Tehát: ha a nyakad átmozgatod, ha a fejed előre vagy hátrahajtod az adott gyakorlatban, biztosan jót teszel a pajzsmirigyednek.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi alkatrészednek is, ezért csak óvatosan! Keress fel egy megbízható, mozgással foglalkozó szakembert és kérd a segítségét! Akármilyen jó lehet a pajzsmirigyednek a bukfencezés, a gyertya, ha előtte évekig irodában karosszékben görnyedve szuggeráltad a monitort, nem árt, ha előkészíted a tested a kihívásra. Nehogy aztán valami új macerát kapj a régi helyett (egy jó nyaki sérvet pl.) Még egyszer: óvatosan, ésszel, de leginkább értő irányítással! Köszönöm.
Légyszi ne ezzel kezdj, jó?
A teljesség igénye nélkül:

PÁR GYAKORLAT, AMIVEL SEGÍTHETED A PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁD MEGSZŰNÉSÉT

A legmagátólértetődőbb a fej előre-hátra-oldalra billentése és fordítása. Viszont: akármilyen egyszerűnek is hangzik, a modern életvitel miatt már ez is rejt magában veszélyeket, elsősorban az említett nyaki sérvet, ha csak úgy durr-bele-bumm csinálod. Még a youtube videókkal is óvatosan! Attól, hogy valami fenn van a neten, még nem garancia arra, hogy nem baromság (bocs).
Mi segíthet még?
Felhomorítások (pl. salabhászana, makarászana, budzsangászana stb.)
Gyertya póz (szárvangászana) – nem csak a klasszikus változat, vannak remek előkészítések, amelyeket kezdőként is biztonsággal gyakorolhatsz
Eke állás (halászana)
Hátrahajlások, pl. íj póz (danurászana), teve póz (ustrászana)
Ne ijedj meg, ha némelyik nehéznek tűnik. Mindegyiknek vannak előkészítései, amelyeket egy jó szakember a te állapotodra és lehetőségeidre adaptál. Részedről mindössze a kitartó, elkötelezett gyakorlásra lesz szükség 
Légzőgyakorlatokkal (különösen a zümmögő-rezegtető jellegűekkel, mint pl. a brahmari) is stimulálhatod a pajzsmirigyet. Azért a pránajámával csak óvatosan: előbb érdemes megtanulni fókuszáltan, tudatosan, ellazultan – és természetesen az orrodon át, lehetőleg hasi légzéssel – lélegezni, ami sajnos nem is olyan magától értetődő manapság. Bár a mai rohanó ide-nekem-mindent-most világban furcsán hangozhat, de haladj lépésről lépésre. Türelem.
Az oroszlán póz, a szimhászana pedig nem csak a pajzsmirigyednek hasznos, de remek stresszoldó és még garantáltan jókedvre is derít

Mielőtt otthoni jóga gyakorlásba fognál, kérlek konzultálj szakemberrel és leginkább kérj segítséget (ez is egy remek lelki gyakorlat, különösen a férfiaknak, saját tapasztalatból tudom).

Nincsenek megjegyzések: