2018. november 11.

Kinesio tape, a mindenre jó csoda tapasz?!

Egészen új hóbortnak tűnt a kineziológiai tapasz a gyógyászatban, azonban Japánban már az 1980-as évek óta használják terápiás célra. Kenzo Kase japán orvos alkotta meg az első kineziológiai tapaszt, mely azóta már számtalan márkanév alatt fut szerte a világon.
A fő cél a szervezet öngyógyító mechanizmusainak a támogatása. A terapeuták által továbbképzéseken elsajátított felragasztási technikákat kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki, innen származik a tapasz neve is: kineziológiai tapasz ( kinesiology tape).

Mi van benne?
Sokan megkérdezik tőlem, hogy milyen hatóanyag van a textilcsíkban. Ez a tapasz ellentétben a fájdalomcsillapító tapaszokkal, a ragasztóanyagon kívül semmit sem tartalmaz.
A legtöbb kinesio tape hosszanti irányban 140%-ban nyújtható, vékony, latexmentes, pamut anyaga légáteresztő és hullámvonalban felvitt akril ragasztót tartalmaz. A készítők igyekeztek a bőrhöz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagot kifejleszteni.

Ha nincs benne semmi, akkor hogyan hat?
Egyesek szerint sehogy, ők az egyébként tapasztalható pozitív eredményeket placebo hatással magyarázzák.
A megalkotó és a terapeuták szerint (szerintem is) a bőrre felragasztott tapasz egyfajta pozitív információként szolgál a neuromuszkuláris rendszer számára.  Ezen stimuláció által fejlődik a propriocepció és az izom aktivitás, mely pozitívan hat az ízületi funkcióra. Emellett javítja az adott területen a vérkeringést.
Egyik nagy előnye az izomnak és az ízületnek nyújtott ‘támasz’ és stabilitás, a mozgástartomány korlátozása nélkül. A másik, hogy a terapeuta által elért eredményt megőrizhetjük vele, sőt például a lágyrész manuálterápiás kezelés hatását elnyújthatjuk egy megfelelő technika alkalmazásával.
Többféle ragasztási technika létezik. Az éppen alkalmazott módszert izom, fascia és funkcionális (mozgásos) tesztek alapján határozza meg a terapeuta. Az igazán eredményes tapaszoláshoz tehát hasznos némi anatómiai-élettani ismeret.

A kineziológiai tapasz alkalmazása
Szinte mindenkin alkalmazható, gyerekkortól az egész időskorig. Még állatokon is eredményesen használják (placebo?).
Napokig (3-7 nap) képes fennmaradni a bőrön, a vizet ugyan magába szívja, azonban a ragasztó vízálló, ezért bártan úszhatunk, fürdőzhetünk vele. Bőrirritáció érzékenyebb bőrűeknél előfordulhat, de nem jellemző. Igen széleskörűen alkalmazható, hiszen a kinesio tape-pel többféle receptorra tudunk hatni. Például ortopédiai, reumatológiai, neurológiai, traumatológiai és számos más orvosi területen jó kiegészítő terápia.

Néhány példa arra, én milyen panaszoknál alkalmazható:

  • bokasérülés
  • sérülés utáni ödémák
  • kismamák derékfájdalma
  • futók (ill. sportolók) sérüléseinek megelőzése, kezelése (más technikákkal együtt)
  • részleges bénulás (például alagút szindrómák, peroneus paresis)
  • kéz ínhüvelygyulladás
  • vállfájdalmak (tendonitis, ROK sérülés, impingement szindróma, befagyott váll)
  • diastasis recti (vagy rectus diastasis)
  • testtartásbéli korrekció
  • csípőfájdalmak

Színterápia
A különböző színek különbözően hatnak ránk. A már kialakult problémáknál pedig pozitívan befolyásolhatjuk vele a gyógyulást. Például egy gyulladás esetén javasolt a hideg színű kinesio tape használata.
Felhelyezése (legalább alap szintű) anatómiai, izomtani ismereteket igényel, ezért szakember felkeresése ajánlott; gyógytornász, gyógymasszőr, edző....
Forrás: https://www.fizioart.hu/kinesio-tape/

http://aquamedicasatumare.ro/hu/tudnivalok-a-kinesio-tape-rol

Nincsenek megjegyzések: