2017. november 18.

A gyógytorna

"A gyógytornát mindenki ismerheti, hiszen olyan sok területen tud segíteni! Betegként és egészségesként is szükségünk lehet egy kis átmozgatásra. Elsősorban a mozgásszervi panaszok gyógyítása, enyhítése a célja, de ez koránt sem foglal magában minden területet. Úgy a tüdőgyógyászatban, mint a neurológián és a nőgyógyászaton is dolgoznak jeles képviselői a szakmának…

A betegségeket kívülről a mozgás és manuális módszerek segítségével gyógyítja. Nagyon fontos és jelentős előnye sok terápiával szemben, hogy konzervatív terápia. Nem okoz traumát szervezetünknek, ezért műtét lehetőségének felmerülésekor, ha nem életmentő ellátásról van szó, sokszor alkalmazzák, és csak végső esetben "nyúlnak késhez" vagy más a szervezetet terhelő terápiához.
A szakma másik feladata éppen a műtétekre való felkészítés és az utána következő hosszú rehabilitáció. Orvosi beavatkozás előtt fontos azon funkciók erősítése, melyek a beavatkozás után sérülhetnek, gyengülhetnek. A beavatkozás után pedig ezek visszaszerzése a cél. Ha nem lehetséges a régi állapottal azonos funkciót létrehozni, elérni, akkor egy alternatív megoldás kialakításában kell segíteni a pácienst, egy olyan megoldást találva és alkalmazva, amely lehetővé teszi a mindennapi tevékenységek akadálymentes kivitelezését, a lehető legjobb minőségben.
A páciens együttműködése és szorgalma, a gyógyulás alapja, a gyógytornász csak segít és irányt mutat.
Kiemelt részterülete a szakmának a gyógytornászok által gyakorta használt manuálterápia, amelyet leginkább a mozgásszervi megbetegedések kezelésében hasnzálnak. A manuális technikákat gyógytornász végezheti a beteg passzív kezelésével, vagy segített aktív mozdulatok kivitelezésével. Lényeg, hogy a terapeuta a saját testével (legtöbbször kezével) segíti a feladat elvégzését, plusz nyomást ad valamilyen mozdulatra, illetve előfordul, hogy csak ő dolgozik, "mozgat" (pl. ha a páciens mozgásképtelen vagy pihen). Nem feltétlen masszázs - habár az is van benne - , hanem például ízületek mobilizációja.
Sok egymástól elkülönülő manuálterápiás módszer létezik, melyek mindegyike kutatásokkal igazoltan hatásos fogásokkal dolgozik. Az anatómiai és élettani ismeretek alapján, a gyógytornász választja ki a megfelelő technikát, de - ahogy minden más gyógytornás kezelés esetén is.
A fenti mondatok általános leírást adnak a gyógytorna talán minden területének feladatáról, természetesen ezen szerteágazó szakma leírása ezer féle képpen megfogalmazható.
 
Avatott képviselői: 
A gyógytornászok felsőfokú (diplomás) egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek.
 
Története, kapcsolata más rendszerekkel: 
A fizioterápia megnevezés a görög füzosz, azaz természet szóból ered, és a gyógyszeres és sebészeti orvosi terápia részeként alkalmazott természetes gyógymódokat takarja.

A fizioterápia fajtái

A gyógytorna a fizioterápián belül is mechanoterápiás módszerek családjába tartozik, mozgásterápiás módszer tehát, amely minden idők és gyógymódok egyik legősibb és legtermészetesebb formája - gondoljunk csak a jógára, mint az egészségmegőrzés 25 000 éves múltra visszatekintő ágára, amely a napjainkban ismert legősibb mozgásterápiás módszer, de a fizioterápia eszköztára megtalálható volt a Római Birodalomban (fürdők, masszázs stb.) és Egyiptomban is, mozgásterápiás módszerként pedig valamikor időszámításunk kezdetekor megjelent Kínában a Kung Fu is (amely kifejezés egyébként éppen azt jelenti: gyógyító mozgás).

A "gyógyító mozgás" Európában a XVI. század óta képezheti az orvosi terápiás módszerek részét, és a XVII-XVII. században terjedt el igazán. Két fő ága, a svéd torna (=orvosi torna) és a német torn (=manuálterápia) a XIX. században alakultak ki, és ekkor vált el egymástól a gyógyító és a megelőző jellegű torna is.
A magyarországi gyógytorna a mozdulat művészetből nőtte ki magát. Az első képviselők Berczik Sára és tanítványai szerint a "szépnek tetsző mozdulatok egészségesek". Ezeket a gondolatok átdolgozva, tudományosan megmagyarázva, és más szempontokkal kiegészítve dolgoznak ma is a gyógytornászok.
Ajánlás: 
Annak ellenére, hogy tényleg a mozgásszervi megbetegedések kezelésében és rehabilitációjában alkalmazzák a leggyakrabban alternatív és kiegészítő módszerként, egy képzett gyógytornász segítségével valamennyi orvosi beavatkozást megelőzően és azt követően is kiváló eredményeket érhetünk el általa.
Mindenkinek ajánljuk, függetlenül attól, hogy beteg-e vagy egészséges, ám terápiás céllal különösen azoknak ajánljuk jó szívvel, akik kizárólag a nyugati orvostudomány által elismert és elfogadott képzési rendszer szakemberei által vezetett mozgásterápiás módszerekben bíznak."



Nincsenek megjegyzések: