2017. július 16.

Gerincsérv műtétem volt egy hónapja, kell tornáznom?

Ez a kérdés hangzott el egy ismerősömtől, hogy egy hónappal a műtét után kell e mozognia, illetve nem árt vele a műtött gerincének? Persze elkezdtem kérdezgetni, hol műtötték, volt e kórházban gyógytorna, bármilyen tájékoztatás, életmódbeli tanácsadás stb. Illetve otthonápolást ajánlottak e neki? Még táppénzen van, vannak fájdalmai, gyengének érzi az alsó végtagokat, főleg a combizmát.
Egy hónappal a kórházi bentlét után, már nincs nyomon követés, úgymond magára van hagyva, itt a nyár, az orvosa szabadságon van.
Hol keresett megoldást?? Az interneten! Kérdés, hogy a youtube-s videókkal mennyire fog boldogulni, kárt csinál magának vagy épp semmit nem ér vele. Manapság rengeteg információ, cikk, kép, videó, betegek saját bevált gyakorlatai vannak fent. Nagyon nehéz laikusként, esetleg nulla mozgáskultúrával rátalálni a nekünk megfelelő információra. Van sok sok remek gyakorlat és tanács, videó is, DE más nézni és más úgy csinálni, hogy nem tudjuk mit kell érezni, jól csináljuk e, hogy kell tartani a derekunkat, mit hogy feszítsünk, merre billentsünk stb. stb.....
Például közkedvelt gyakorlat manapság a Plank tartás, kockás hasat, erős izomzatot ígérő egyszerű tartás, DE akárki nem tudja helyesen megtartani a pózt. (lehet tükör előtt csinálni, de akkor se biztos, hogy tudod mit kell meglátni, hogy jó e a gyakorlat) Ha rosszul tartod a Plank-et akkor ne csináld, mert a gerincet (is) terheled és persze, hogy fájni fog mindened!

A kérdéshez visszatérve: IGEN kell tornázni! Miért? Hogy elkerüljünk egy újabb sérvet vagy bármilyen sérülést..., hogy erősebb izomzattal levegyük a terhelést az ízületeinkről ezzel megelőzve vagy lassítva az ízületi betegségek kialakulását. Hamarabb visszatérhetünk a betegség előtti állapotunkba, visszatérhetünk a munkánkhoz, aktív életünkhöz!

Összefoglaló cikk a műtét előtti, közben és utáni történésekről:
http://gerinces.hu/kezeles/amit-erdemes-tudni-gerincmutet-elott-porckorongserv/

Amit ajánlanék gyógytornász szakemberként:

-Nem szűnő fájdalommal/szokatlan panasz esetén kérjünk időpontot a minket műtött orvoshoz

-Keressünk fel gyógytornászt, legalább 1-2 alkalommal, aki SZEMÉLYRE szabott állapotfelmérés után SZEMÉLYRE szabott gyakorlatokat tanít be és életmódbeli tanácsokkal is ellát

-Csak hivatalos, megbízható internetes forrásból tudakozódjunk, vagy kezdjünk tornázni....

-Hallgassuk meg a "szomszéd" tanácsait, neki mi vállt be vagy mi nem, pszichés támogatást jelenthet, DE saját magunkon ne kísérletezzünk

-Gerincsérv műtét helyett vagy műtét után sajnos tenni kell a csodáért! Szánjunk magunkra, a testünkre, egészségünkre időt! Nem kell sport fanatikusnak vagy fitness gurunak lenni, lényeg a minőségi idő és minőségi mozgás! Nem kell maraton futóvá vagy versenyúszóvá válni!

-Naponta 10-30 percet legalább szánj a gerincedre, izomzatodra! Hogy miért??? Elkerüld a fájdalmat, a műtétet, az újabb műtétet, a táppénzt, a rokkantságot akár már 30 évesen, a nem tudok sokáig ülni vagy állni, ezért sokmindent ki se próbálhatok vagy csinálhatok mondatokat....


Végül megbízható, szakemberek által vezetett honlapok, blogok, videók elérhetőségeik:
!Hangsúlyozom: Nincs két egyforma betegség és állapot, ami másnak bevált, az lehet nekünk némi változtatással fog használni!
Ha bizonytalanság van, inkább keressünk fel személyesen, írásban... szakembert! Az internetes forrást, tanácsokat csak saját felelősségre ajánljuk!!

Források:
1. http://www.sulypont.hu/blog/gyogytestneveles-kategoria/mutet-utani-teendok-gerincserv-eseten
2. http://gerinces.blog.hu/2014/02/17/mit_tegyunk_es_mit_ne_tegyunk_gerincmutet_utan
3. http://porckorong.hu/
4. http://www.spineart.hu/sajto/gerincstabilizalo-gyogytorna-a-gerincbetegsegek-megelozesere-es-gyogyitasara
5. http://www.gerincklinika.hu/

Kép illusztáció: http://www.fogyas.info/plank-gyakorlat_30-napos-plank-edzesterv.php

Nincsenek megjegyzések: