2016. november 14.

A hűvös őszi és téli idő a reumás fájdalmak ideje

A nyirkos-hűvös klíma különben is kedvezhet a „reumás”-nak mondható fájdalmaknak – ezt évszázadok óta tudják az emberek. A reuma kifejezést legelőször a görögök alkalmazták, amely a betegség lefolyására utal. Azt jelenti, hogy a kór vándorló fájdalommal és gyulladással jár.
A reuma fogalom mintegy 200 betegséget takar. Mindegyik esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, tartós, fájdalmas, legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. A reuma kiváltó oka sajnos még nem ismert, az általa okozott fájdalom azonban sokszor fokozódik, többek közt az időjárás változása szerint.
Miért történik ez?
Az egészséges ízületek belső nyomása nulla, illetve negatív. A külső légnyomás ezt a normális nyomást nem befolyásolja. A nem egészen egészséges, kopásos, vagy gyulladásos ízület nyomása azonban magasabb, 20-30 Hgmm, vagy ennél is magasabb lehet. A légnyomásváltozás gyors süllyedése-emelkedése ezt befolyásolja, s ez fájdalmat, duzzanatot válthat ki.
Változékony őszi időben néha izzadunk és nekivetkőzünk, aztán jön egy felhő, egyik percről a másikra lehűl a levegő, amely hőt von el szervezetünktől, összehúzódnak ereink, s ez különböző változásokat okoz a szervezetben. Az ízület feletti bőr lehűlése például az ízület belsejében fokozza a vérbőséget, és a lappangó gyulladást fellobbanthatja. Többször fordul elő, hogy a nyirkos hideghatás izomgörcsöt, tartós izomfeszülést, ezáltal fájdalmat okozhat.
A hátunkon, ahol aránylag sok a hidegérző idegvégződések száma, érezzük leginkább a szelet, a hideget. Ez hát- és derékfájást okozhat.
A gyakori térdízületi fájdalom kialakulásában nagy szerepet játszik a testtömeg, illetve a lábak rossz vérkeringése, amely a gravitáció hatása miatt alakul ki. (A vénás vér az izompumpa segítségével kerül a szív jobb pitvarához).
A testszövetek savanyodása szintén kedvez a gyulladásos folyamatoknak: ezért gyakoriak bizonyos ízületi gyulladások a lábon.
Egy sor más tényező is fokozhatja az ízületi problémákat, például a vegetatív idegrendszer tónusának változása az izmok, ízületek vérkeringését befolyásolhatják. Labilisabb immunrendszer, gyakoribb fertőzések szintén ízületi fájdalmakat, gyulladásokat okozhatnak. Az idegrendszeri labilitás pedig azt eredményezheti, hogy görcsösebben, lassabban mozgunk, s könnyebben megránthatjuk nyakunkat, derekunkat.
Sokféle ok válthat ki ízületi végtagfájdalmakat ősszel.
A REUMATIKUS BETEGSÉGEK NÉHÁNY OKA
Gyulladás
 • Ízületi gyulladás
 • Izomgyulladás
 • Íngyulladás
 • Ínhüvelygyulladás
 • Nyálkatömlő gyulladás
 • Csonthártyagyulladás
Kopás
 • Túlterhelt ízületek kopásos elváltozása, degenerációja, pusztulása
Fertőzések
 • Bakteriális, vírusos, gombás fertőzések
Fertőzések után kialakult betegségek
Szövetek kémiai elváltozásai
 • Ízületek: a porcot újjáépítő sejtek szabálytalan működése következtében kialakult ízületi elváltozások.
 • Csontok: csökkent mésztartalom, megnövekedett mésztartalom, csontelhalás.
Anyagcsere-rendellenességek
 • Például köszvény. A vesék nem tudják a kórosan magas húgysav szintet a vérből eltávolítani a vizelettel, ezért húgysavkristályok rakódnak le az ízületekben.
Autoimmun folyamatok
 • Olyan betegség, amikor a szervezet a saját szövetei, sejtjei ellen termel ellen anyagot
Mit tehetünk, mit ajánlhatunk a résztvevőknek?
 • Azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen enyhíthetők mozgással.
 • Az ízületi gyulladások megelőzése érdekében mozogjunk többet, valamint figyeljünk testsúlyunkra, ugyanis az elhízás is okozhat ízületi gyulladást, fájdalmakat.
 • Az időjárásnak megfelelő öltözetben induljunk el a szabadba nordic walkingozni.
 • Tegyük ezt rendszeresen: inkább rövidebb ideig tartson a mozgás (min. 30 perc), de a heti gyakoriságát tekintve legalább 3 alkalommal, hosszabb kihagyások (szünetek) nélkül.
 • Amennyiben az ízület akut gyulladásban van, várjunk egy-két napot, amíg a gyulladáselmúlik és legyünk óvatosak.
 • A mozgás által felgyorsul a vérkeringés a lábakban, az ízületek vérellátása javul. Ezáltal még a hideg által előidézett izomgörcs is hamarabb oldódik. A szabadban végzett mozgás erősíti az immunrendszert, és pozitív hatással van a vegetatív idegrendszerre is.
A nordic walkingon kívül nagyon jól bevált és javasolt mozgások: úszás, jógagyakorlatok, Qi Gong gyakorlatok, gerinctorna, gimnasztika.
Forrás:  Géczi Anikó, a Berlini „Gesundheitsakadémie” Egészségi Edzője.  A cikk a Nowazin Magazin  2012/I-es számában jelent meg. Link: http://www.50felettfitten.hu/a-huvos-oszi-es-teli-ido-a-reumas-fajdalmak-ideje/

Nincsenek megjegyzések: