2016. július 10.

Élen jár a sérülések megelőzésében a kecskeméti úszásoktatás

Kecskeméten elsőkén honosították meg az úszósportban a gyógytornász rendszeres alkalmazását. Az úszók körében nagyon sok a vállsérülés, a cél az, hogy ezek megelőzhetők legyenek. A Magyar Úszó Szövetség azt szeretné, ha a Jövő Bajnokai Programban részt vevő 240 versenyző és edzőik az év végére már sikeres alkalmaznák a világon is egyedülállónak számító módszert
A medencés foglakozást követően tart eligazítást Törös Károly, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője. A gyerekek az edzés után nem tusolni mennek, hanem kezdődik a gyógytornász program.
„Abban reménykedünk, hogy ha már ilyen fiatal korban elkezdjük a prevenciós tevékenységet, akkor a későbbi sérülések ezzel megelőzhetőek, nincs szükség műtétre vagy csak nem lesznek panaszosak a versenyzőink, és akár az élsportnak az életkora is kitolódhat, tehát, hogy ki, meddig tud élsport tevékenységet végezni” – mondta Kovács Tímea, a magyar úszóválogatott keretorvosa.
A Magyar Úszó Szövetségnél azt szeretnék elérni, hogy az év végére a Jövő Bajnokai Programban részt vevő 240 versenyző és edzőik már sikeres alkalmaznák a világon is egyedülállónak számító módszert.
„Első körben most minden régióközpontba ellátogatunk, és egy alkalommal gyakorlati bemutató tartunk gyógytornászok által. Mivel az edzőknek is vannak hasonló ismereteik, én azt gondolom, hogy ők is könnyen meg fogják ismerni ezt a gyakorlatsort, és könnyen fogják alkalmazni” – fejezte ki reményét Mayer Ágnes gyógytornász.
Kecskemétről heten vesznek részt a Jövő Bajnoki Programban. Az ő felméréseikkel már végeztek: a Magyar Gerincgyógyászati Társaság 12 pontos felmérő tesztjén túl egy ortopédiai vizsgálatot is elvégeztek rajtuk, valamint megmérték a vállmozgásuk terjedelmét és izomerejét.
Törös Károly, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője hosszú ideig dolgozott külföldön. Azt mondja, a gyógytornász alkalmazása az úszósportban egyedülálló kezdeményezés.
„Mi magyarok most nagyot léptünk, s elkezdtünk valami új dolgot, ami a jövő nemzedékét viszi olyan irányba, ahol lehet csúcsokat úszni sérülés nélkül” – hangsúlyozta Törös Károly, a BÁCSVÍZ KVSC vezetőedzője.
A Magyar Úszó Szövetség most járja az országot a programmal. A felméréseket eddig Kecskeméten és Dunaújvárosban végeztek el.

Nincsenek megjegyzések: