2015. július 1.

A magyar egészségügy napja 2018.

A magyar egészségügy napja (másik nevén Semmelweis-nap vagy Semmelweis Ignác-nap) egy 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 

1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében, oka empírikus felfedezésében.

2010 novemberében Réthelyi Miklós, Magyarország nemzetierőforrás-minisztere törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását kérte a következő indoklással: „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”. 
A javaslat az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. §-ával való kiegészítését foglalta magában a következőképpen: „július 1-je Semmelweis nap, amely az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap”.
 A javaslatnak köszönhetően 2011. január 1-jén a kiegészítés hatályba lépett, így július 1-je 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon.

2018. Semmelweis napi elismerések a gyulai Pándy Kálmán kórházban
Ünnepi megemlékezés keretében adtak át számos elismerést péntek délután, a Pándy tagkórházban. "Kórházért" díjat kapott Demján Attila, dr. Bérczi Zsuzsanna és Gergely Zoltánné, többen főigazgatói dicséretben részesültek, és első alkalommal adták át a gyulai önkormányzat és a gyógyító intézmény közös elismerését, a Libor díjat. Ez utóbbit dr. Kovács József, Pallag Jánosné és Chudákné Mikus Ildikó érdemelte ki.
Az eseményen főorvosi kinevezést kapott dr. Szabó Andrea és dr. Vendrey Róbert, adjunktus lett dr. Bardócz Lóránt, dr. Orosi Norbert és dr. Sprőber Zita. A program a többszörös véradók köszöntésével zárult.


2018. Orosházi kórház:

Zsúfolásig telt az Orosházi Kórház nagytárgyalója június 28-án délután, a Semmelweis-napi ünnepségre. Köszöntőjében dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Dél-alföldi régiós igazgatója emlékeztetett, a 200 éve született Semmelweis Ignác is megvívta saját harcát kortársaival hogy elfogadtassa meglátásait, de kitartott, így végül nők százainak, ezreinek mentette meg az életét.

Nincsenek megjegyzések: