2018. december 26.

Élet a stroke után! ARNI-módszer Békés megyében

Végre Békés megyében is elérhető ez a speciális módszer, tréning.

Az ARNI-módszer a STROKE túlélők, agyi sérültek számára kifejlesztett, klinikai és egyetemi kutatáson, funkcionális edzésen, egyéni megküzdési stratégián alapuló tréning.

Az Action For Rehabilitation from Neurological Injury (ARNI) egy nemzetközi jótékonysági intézet, amely leginkább az önrehabilitácíós, feladat orientált specifikus, funkcionális edzéssel és egyéni megküzdési-stratégiák alkalmazásán keresztül nyújt fontos támogatást a stroke-on átesettek számára a stroke hatásainak leküzdésében. Ezt a speciális , a UK Stroke Forum for Education and Training által jóváhagyott kurzust, a UK Stroke Network (NECVN & Beds & Herts Heart & Stroke Network) közreműködésével olyan terapeuták és professzionális gyakorlati oktatók számára hozták létre, akik a stroke utáni funkcionális rehabilitáció és tréningprogram területén elméleti, valamint gyakorlati szaktudást, megfelelő tapasztalatot adnak át.

Stroke Neuro Rehab az ARNI Institute által hitelesitett, képzett oktatókkal rendelkezik a Stroke Rehabilitációs Tréning lefolytatásához. Nagyon fontos célunk, hogy bebizonyítsuk a stroke túlélőknek, hogy az ARNI módszer segítségével sikereket tudnak elérni. A cselekvéseik iranyitásaval magabiztosabbak lesznek és így minél hamarabb vissza tudnak kerülni a hétköznapi aktív életbe.
Célunk az, hogy Magyarországon is minél többen ismerjék meg ezt a funkcionális, rendhagyó tréninget. Létrehoztunk egy budapesti központot és most azon dolgozunk, hogy hasonló központokat tudjunk létesíteni szerte az országban. Fontos, hogy a stroke és egyéb idegrendszeri sérültek fejlődését figyelemmel kísérjük és számukra workshop-ot szervezzünk, ahol a gyakorlati tréninget is oktatjuk.
Az akut stroke osztály elhagyása után véget ér a kórházon belüli rehabilitácíó. Ezután lehetőség van a járóbeteg ellátás részeként igénybe venni a rehabilitácíót, ahol szakemberek segítik a betegek további felépülését.


Mi a hozzá adott érték az ARNI-val?
- Pótolja azt a hiányt, ami a gyógytorna befejezése után következik. 
- Megcáfolja azt a téves nézetet, hogy a stroke túlélő nem tud járni, vagy nem tudja használni a kezét. 
- Megmutatja a stroke túlélőknek, hogy képesek az Ön-Tréningre.
- Megállítja azt a gondolkodást, hogy a stroke túlélő úgy gondoljon magára, mint aki véglegesen rokkanttá vált. 
Az ARNI egy testre szabott képzési programot ad, amely célja az önállóság elérése, újratanulással és egyéb értékes beavatkozások kombinációjával.
• Az ARNI módszer lényege, hogy sokféle technikát alkalmaz, az ARNI használatakor fejlődik a mobilitás, a mozgástartomány, cselekvés-kontroll, erő és magabiztosság. 
Cél: A függetlenség elérése korai mobilitással. 
• Fontosnak tartjuk a pszichológiai előnyök hangsúlyozását is, bizakodással, egyre több reménnyel a stroke túlélők többet elérhetnek, mint ahogy azt elképzelték. 

Az ARNI mottója:
- Használd vagy elveszíted! Ahol akarat van, ott célhoz vezető út is van! 
- Használd és fejleszd! Amit gyakorlunk, az jobban fog menni.
- Azt kell gyakorolnunk, amit fejleszteni szeretnénk! Megfelelő ismétlés számmal - hogy az agyban változások jöjjenek létre. Nagyon fontos célunk, hogy bebizonyítsuk a stroke túlélőknek, hogy az ARNI módszer segítségével sikeres lehet gyógyulásuk.
• A cselekvéseik tudatos irányításával sokkal hamarabb vissza tudnak kerülni a hétköznapi aktív életbe. Egyre nagyobb utat tudnak megtenni az alsó- és felső végtag funkcióinak a helyreállításában. 
Egy eszközt egy stratégiát kap a túlélő, amiből tudja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy jobban legyen.

Forrás: http://www.strokeneurorehab.hu/index.html

Békés megyében két ARNI tréner érhető el:

Gyula: Dr. Kása Gyuláné


Gyula, Békéscsaba: Majoros Csilla, gyógytornász
Elérhetőség: 

Nincsenek megjegyzések: