2014. december 4.

A sport javítja a bélflórát

Egy új kutatás bebizonyította, hogy a sport nemcsak az izmoknak és az agynak, illetve közérzetünknek tesz jót, hanem befolyásolja bélflóránk működését is. A “jó” baktériumok száma nő, valamint többféle baktérium képes megtapadni a bélbolyhok közötti térben a rendszeresen végzett mozgás hatására.
“Ép testben ép lélek” – szól az ókori görög mondás. Habár a régiek nem tudták pontosan a mechanizmust, de tisztában voltak a sport és a test edzésének pozitív hatásaival. A kutatások bizonyították, hogy az elhízás részben függ a bélflóránk állapotától. A testsúly növekedésével csökkennek a “jó” baktériumok az emésztőrendszerünkben. A feltételezés bizonyítása érdekében a kutatók székletmintát és vért vettek félszáz profi rugby-játékostól, valamint ugyanennyi átlagembertől is. Ezen kívül analizálták az előírt diétát is, hogy az eredmények megfelelően értékelhetők legyenek.
Az adatok vizsgálata után azt találták a kutatók, hogy a vizsgált sportolók magasabb számban rendelkeznek a bélflórában található baktériumokkal és ezen baktériumok nagyobb változatosságot is mutatnak.
Úgyhogy amennyiben szeretnéd megtartani a formádat mind az izmod, mind a közérzeted mind a bélflórád tekintetében, ismered a kulcsot: csak sportosan! És persze fogyassz a téli időszakban is megfelelő mennyiségű vizet, mert a hidratáció is fontos!
Szerző. Botyánszki Bence

Nincsenek megjegyzések: