2020. április 8.

COVID-19 Fizioterápiás szakmai ajánlás

Kedves Kollégák! 
Az MGYFT Vezetősége elkészítette a WCPT által elfogadott COVID 19 Fizioterápiás szakmai ajánlás fordítását.
Ezúton köszönjük Benkovics Edit rengeteg munkáját, és reméljük, sok gyógytornásznak nyújt segítséget a biztonságos akut kórházi betegellátásban.

Előszó az ausztrál COVID-19 fizioterápiás menedzsment az akut kórházi ellátásban szakmai ajánláshoz 
A koronavírus járvány (COVID-19) drámaian változtatta meg az emberek életét az egész világon és merőben új kihívások elé állította az egészségügyi személyzetet a betegellátás folyamatában. A feladat, amely az egészségügyre nehezedik, nem csupán a COVID-19 okozta megbetegedések gyógyítása, hanem a járvány természetéből fakadó magas fertőzési kockázat miatt, a megfelelő védőintézkedések létrehozása. A védőintézkedések nem pusztán a járvány terjedésének csökkentésére szolgálnak, szigorú betartatásuk a képzett egészségügyi szakemberek egészségét védi annak érdekében, hogy munkájukat a járvány későbbi szakaszában bekövetkező nagyobb szabású vészhelyzetben is el tudják végezni. A képzett egészségügyi dolgozók nagyobb számban történő megbetegedése ugyanis olyan kényszerhelyzetet teremt, amely feloldhatatlan akadályokat gördít a megfelelő betegellátás elé. A COVID-19 járvány által sújtott országok történéseit figyelembe véve a fertőzött betegek tömeges számára való felkészülés, a betegmenedzsment és a betegeket ellátó munkaerő tervezés mind-mind újszerű feladatokat és újszerű hozzáállást igényel.  
A fizioterápiás betegellátás, különösen az akut kórházi közegben végzett eljárások sajátossága, hogy a beteg közvetlen közelében, annak érintésével, megfogásával történik. Az akut fizioterápiás beavatkozások során rengeteg eszközt és gépet is használunk, amely járvány esetén további problémákat vet fel.  A COVID-19 gyanús vagy fertőzött betegek fizioterápiás ellátása tehát megfelelő ismereteket követel meg mind az ellátás folyamatára, mind a védőintézkedésekre, mind a munkaerő tervezésre egyaránt. A probléma nagyságára és fontosságára való tekintettel az ausztrál fizioterapeuták összehangolásával elkészült az a szakmai ajánlás, amely választ ad az akut betegellátásban COVID-19-es betegekkel foglalkozó gyógytornászokat érintő kérdésekre. A szakmai ajánlás ismerteti az akut kórházi környezetben zajló fizioterápiára vonatkozó javaslatokat COVID-19 gyanús vagy fertőzött beteg esetén. Magában foglalja a fizioterápiás munkaerő tervezésére és felkészítésére vonatkozó javaslatokat, a fizioterápiás igény meghatározására szóló betegértékelést, ajánlásokat fogalmaz meg a fizioterápiás kezelések kiválasztására és az egyéni védőeszközök alkalmazására.
A szakmai ajánlás hosszú, a teljes ajánlás mellett részekre bontva is elérhető.
Ajánlások megtekinthetőek: 

Nincsenek megjegyzések: