2020. április 8.

A fizioterápiás beavatkozások kivitelezése COVID-19 gyanús vagy igazolt fertőzött betegeknél


A dokumentum tartalma:
-A szakmai ajánlás célja
-Kit kezelhet a gyógytornász? 
-Screening (betegértékelés) szakmai ajánlás a COVID-19-es beteg fizioterápiájához 
-Fizioterápiás kezelési alapelvek: légzési fizioterápia ,
                         A légzési fizioterápiás beavatkozások szakmai ajánlása
-Fizioterápiás kezelési alapelvek: mobilizáció, mozgásgyakorlatok, rehabilitáció bevezetése                          Szakmai ajánlás a mobilizációra, a mozgásgyakorlatokra és a rehabilitációra 
-Példa az ITO-s munkaerő tervezésére 


A COVID-19 egy új koronavírus által okozott betegség, amely elsősorban a légzőszerveket érinti. 
A COVID-19 tünetei az enyhe betegségtől a tüdőgyulladásig terjedhetnek. 
Vannak, akiknek enyhe tünetei vannak, és könnyen felépülnek, míg másoknak légzési elégtelensége alakulhat ki és / vagy kritikus állapotba kerülve intenzív osztályos kezelés válhat szükségessé. 
Azok a gyógytornászok, akik a COVID-19 gyanús vagy igazolt betegek kezelésére kijelölt elsődleges betegellátó intézményekben dolgoznak, találkozhatnak vagy kezelhetnek is COVID-19-es betegeket. 
A fizioterápia az egész világon alkalmazott professzionális szakma. Ausztráliában és a tengerentúlon a gyógytornászok gyakran dolgoznak akut kórházi osztályon és az ITO-n. 
Az akut és krónikus légúti rendellenességek menedzselésében a kardiorespiratorikus fizioterápiára kapja a legnagyobb szerepet, és feladata az akut betegség utáni fizikai felépülés koordinálása is. 
A fizioterápia segíthet a COVID-19-es betegek légzésének kezelésében és funkcionális rehabilitációjában. Habár a produktív köhögés kevésbé gyakori tünet (34%) [4], a fizioterápia indokolt lehet, ha a COVID-19-es betegnek olyan mennyiségű légúti váladéka szaporodik fel, amelyet önmagában nem képes kiköhögni. Ezt a problémát a betegeknél egyénileg kell értékelni és a fizioterápiás beavatkozást a klinikai indikátorok alapján javasolt alkalmazni. A fizioterápiás beavatkozásokból a magas kockázatú betegek is profitálhatnak. Olyan betegek például, akiknek ismert társbetegségei hyperszekreciót vagy köhögési nehézséget okoznak (például neuromuszkuláris betegség, légzőszervi betegség, cisztás fibrózis stb.). 

Az ITO-n dolgozó gyógytornászok az invazívan lélegeztetett COVID-19-es betegeknél különböző technikákat alkalmazhatnak a légutak tisztítására vagy a súlyos légzési zavarral küzdő lélegeztetett betegek pozícionálásában asszisztálhatnak, mint például az oxigenizáció optimalizálása érdekében elvégzett hasra fordításában. 

Az ITO-n alkalmazott kezelés néhány COVID-19-es betegnél tüdőprotektív prolongált lélegeztetést teszt szükségessé, amely bizonyos ideig szedációval és izomrelaxációval járhat. Mindezek magasabb rizikót jelentenek az intenzív osztályos kezelés által kiváltott izomgyengeség kialakulására (Intensive Care Unit Acquired Weakness – ICU-AW) [13], súlyosbítva a következményes morbiditást és a mortalitást [14]. Ezért elengedhetetlen a COVID-19 által kiváltott ARDS (Acut Respiratory Distress Syndrome) akut fázisát követő korai mobilizáció és mozgásterápia bevezetése az ICU-AW súlyosságának csökkentése és a funkcionalitás minél gyorsabb helyreállításának érdekében. 

A kritikus állapotot túlélő COVID-19-es betegek mozgásterápiájával, a mobilizációval és a rehabilitáció korai bevezetésével a gyógytornászok megteremtik a lehetőségét annak, hogy a betegek minél teljesebb funkcióval térhessenek otthonukba. 

Bővebben: http://gyogytornaszok.hu/ajaxfilemanager/uploaded/Ro_vid_Fizio_COVID19_Fiziotera_pia_s_szakmai_aja_nla_s.pdf

Nincsenek megjegyzések: