Érdekességek a kurkumáról:
A kurkumát az "élet
fűszereként" tartják számon. A
hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő
ayurvédában, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer.
A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, egy sárga
festékanyag, mely a fűszer jellegzetes színét adja. A kurkumin erős
antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális,
vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló vegyület. A
kurkuma gazdag illóolajokban, amelyeknek görcsoldó és nyugtató hatásuk van a
gyomorra, a bélre és a májra.
(A kurkumin sárgásvörös kristályos anyag. A kurkuma fűszerben fordul elő a természetben; a növény latin
nevéből (Curcuma longa) kapta a nevét. A kurkuma név az arab kurkum ill. a
perzsa karkam szóból származik, mindkettő sáfrányt jelent… Wikipédia)
Antioxidáns
és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt számos betegség megelőzésére és
gyógyítására is alkalmas.
- ízületi gyulladások és reumás
panaszok kezelésére
- emésztési és gyomorpanaszokra
- epekő oldására
- máj- és vese működésének
támogatására
- az ideális koleszterinszint
fenntartására
- Alzheimer-kór megelőzésére és
kezelésére
- rák megelőzésére, bizonyos
ráktípusok kezelésére és gyógyítására
- érrendszer
egészségének fenntartására
- infarktus, trombózis
megelőzésére
Az indiai
népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és
májbetegségek ellen használják.Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot
tesz, redukálja a gyomorsav termelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök
esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.
Indiában a nők
kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a
bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek
működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről
és belülről egyaránt.
Három
evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt
isszák kígyómarásnál, pókcsípéseknél. Az így készített pépet nem csak
csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem külsőleg szinte minden
bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra,
véraláfutásokra.
Légzési
nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy vajban
feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a
köhögést és feloldja a lerakódásokat.
A kínai
gyógyászatban a vérkeringés javítására is alkalmazzák. A kurkuma
hatóanyagai gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a
szívinfarktus- és trombózisveszélyt. Vérzések csillapítására, valamint
menstruációs panaszok kezelésére is javasolják.
A kurkumin gátolja a rákos
sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a
folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását
tápláló érrendszert. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a sejtek
pusztulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy
azonosítsa a ráksejteket és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére.
Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea
és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek
az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele
ajánlott.
A kurkuma
megoldás lehet az Alzheimer-kór gyógyítására?
Indiában az
idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór, emiatt kezdték el
vizsgálni a kutatók a körülményeiket, ezen belül az étrendjüket. A kurkumából
készített fűszer, a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalukon. A
kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása
során bebizonyosodott, hogy a kurkumin blokkolja a béta amyloid szenilis
plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza
az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.
Az étkezéssel, különböző formákban, fűszerekkel
bevitt kurkumin mennyisége erősen változó. Például a curryporban található
indiai sáfrány mennyisége gyártmánytól függően eltérő, esetenként meglehetősen
alacsony, így az is kérdéses, mennyi kurkumin jut ezekkel a szervezetbe. Ez a
bizonytalanság kivédhető kurkumintartalmú készítmények alkalmazásával.
Egy
másik probléma, hogy a szájon át bevitt kurkuminnak csak egy része szívódik
fel, így a biológiai hasznosulása is korlátozott lehet. A rossz felszívódás azonban
akár előnnyé is válhat, ha a bélcsatornában kifejtett helyi hatásra van
szükségünk. A kurkumin felszívódását javíthatja, ha a feketebors csípős ízét
adó piperinnel együtt fogyasztjuk, a piperin azonban egyes gyógyszerek
lebontási folyamatait is módosíthatja.
Lehetséges mellékhatások és
gyógyszer-interakciók A felszívódással és adagolással kapcsolatos
bizonytalanságok mellett nagyobb adagban fogyasztva a kurkumin mellékhatásként
gyomorpanaszokat is okozhat. Egy klinikai vizsgálatban az egyszeri adag nagyobb
mennyiségű kurkumin elfogyasztása hasmenéssel, fejfájással, kipirulással járt.
A kisebb adagokban vagy az étkezési fűszerrel bevitt kurkumin azonban nem
okozott mellékhatásokat. A kurkumin laborkísérletekben gátolta a vérlemezkék
összetapadását, ami azt jelenti, hogy alvadásgátló gyógyszerrel együtt
alkalmazva fokozhatja ezen készítmények egyik tipikus mellékhatásának, a
vérzéseknek a veszélyét. Szintén laboratóriumi körülmények között tapasztalták,
hogy egyes daganatellenes hatóanyagok hatását a kurkumin gátolja.
További
fontos hatás, hogy a kurkumin jelentősen aktiválja a CYP3A4 nevű májenzimet. A
CYP3A4 nagyon sok gyógyszer lebontásában és hatástalanításában játszik
kulcsszerepet, amelyek így gyorsabban lebomlanak, hatásuk jelentősen
gyengülhet. Ezt a lehetséges gyógyszerkölcsönhatást feltétlenül mérlegelni
kell, ha valaki kurkumintartalmú készítményt, étrend-kiegészítőt fogyaszt.
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése