2019. április 9.

Érdekességek a kurkumáról


Érdekességek a kurkumáról:

A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ayurvédában, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer.
A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, egy sárga festékanyag, mely a fűszer jellegzetes színét adja. A kurkumin erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló vegyület. A kurkuma gazdag illóolajokban, amelyeknek görcsoldó és nyugtató hatásuk van a gyomorra, a bélre és a májra.
(kurkumin sárgásvörös kristályos anyag. A kurkuma fűszerben fordul elő a természetben; a növény latin nevéből (Curcuma longa) kapta a nevét. A kurkuma név az arab kurkum ill. a perzsa karkam szóból származik, mindkettő sáfrányt jelent… Wikipédia)


Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt számos betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas.
  • ízületi gyulladások és reumás panaszok kezelésére
  • emésztési és gyomorpanaszokra
  • epekő oldására
  • máj- és vese működésének támogatására
  • az ideális koleszterinszint fenntartására
  • Alzheimer-kór megelőzésére és kezelésére
  • rák megelőzésére, bizonyos ráktípusok kezelésére és gyógyítására
  • érrendszer egészségének fenntartására
  • infarktus, trombózis megelőzésére


Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használják.Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsav termelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.
Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt.
Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt isszák kígyómarásnál, pókcsípéseknél. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem külsőleg szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra.

Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy vajban feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat.

A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására is alkalmazzák. A kurkuma hatóanyagai gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a szívinfarktus- és trombózisveszélyt. Vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére is javasolják.

A kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a sejtek pusztulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.

A kurkuma megoldás lehet az Alzheimer-kór gyógyítására?
Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór, emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeiket, ezen belül az étrendjüket. A kurkumából készített fűszer, a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalukon. A kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása során bebizonyosodott, hogy a kurkumin blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.


Az étkezéssel, különböző formákban, fűszerekkel bevitt kurkumin mennyisége erősen változó. Például a curryporban található indiai sáfrány mennyisége gyártmánytól függően eltérő, esetenként meglehetősen alacsony, így az is kérdéses, mennyi kurkumin jut ezekkel a szervezetbe. Ez a bizonytalanság kivédhető kurkumintartalmú készítmények alkalmazásával. 
Egy másik probléma, hogy a szájon át bevitt kurkuminnak csak egy része szívódik fel, így a biológiai hasznosulása is korlátozott lehet. A rossz felszívódás azonban akár előnnyé is válhat, ha a bélcsatornában kifejtett helyi hatásra van szükségünk. A kurkumin felszívódását javíthatja, ha a feketebors csípős ízét adó piperinnel együtt fogyasztjuk, a piperin azonban egyes gyógyszerek lebontási folyamatait is módosíthatja. 

Lehetséges mellékhatások és gyógyszer-interakciók A felszívódással és adagolással kapcsolatos bizonytalanságok mellett nagyobb adagban fogyasztva a kurkumin mellékhatásként gyomorpanaszokat is okozhat. Egy klinikai vizsgálatban az egyszeri adag nagyobb mennyiségű kurkumin elfogyasztása hasmenéssel, fejfájással, kipirulással járt. A kisebb adagokban vagy az étkezési fűszerrel bevitt kurkumin azonban nem okozott mellékhatásokat. A kurkumin laborkísérletekben gátolta a vérlemezkék összetapadását, ami azt jelenti, hogy alvadásgátló gyógyszerrel együtt alkalmazva fokozhatja ezen készítmények egyik tipikus mellékhatásának, a vérzéseknek a veszélyét. Szintén laboratóriumi körülmények között tapasztalták, hogy egyes daganatellenes hatóanyagok hatását a kurkumin gátolja. 
További fontos hatás, hogy a kurkumin jelentősen aktiválja a CYP3A4 nevű májenzimet. A CYP3A4 nagyon sok gyógyszer lebontásában és hatástalanításában játszik kulcsszerepet, amelyek így gyorsabban lebomlanak, hatásuk jelentősen gyengülhet. Ezt a lehetséges gyógyszerkölcsönhatást feltétlenül mérlegelni kell, ha valaki kurkumintartalmú készítményt, étrend-kiegészítőt fogyaszt.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai

                                    


Nincsenek megjegyzések: