2017. augusztus 23.

Mozgás: a legtermészetesebb terápia

A tévhittel ellentétben fekvés és pihenés helyett rendszeres napi mozgás ajánlott a kezelések alatt is - derült ki a Rákbetegek Országos Szövetsége és a Daganatok.hu közös esemény-sorozatának legutóbbi előadásán. Ezúttal Dr. Riskó Ágnes, az Országos Onkológiai Intézet pszichológus és gyógytornász szakembere beszélgetett a résztvevőkkel a mozgásról és a lelki tünetek kezeléséről.

Tévhit, hogy a daganatos betegeknek fekvésre, pihenésre van leginkább szüksége - állítja Riskó Ágnes. Mint elmondta, az Országos Onkológiai Intézet egyik kemoterápiás osztályán két év alatt sikerült beépíteniük a napirendbe a kezelésre várók tornáztatását. A 20-25 perces gyógytorna gyakorlatok és a rövid relaxáció egyértelműen segítenek a méregtelenítésben, a stressz-hormonszint csökkentésében, és abban, hogy testének egészséges részével aktív kapcsolatban maradjon a beteg - sorolta az előnyöket Riskó Ágnes.
Felméréseik szerint kevésbé esik ki a kezelésekből, sőt, szakcikkek alapján például a vérkép-eredményei is jobbak annak, aki naponta rendszeresen 30-50 percet sétál, biciklizik, mozog folyamatosan. Kevés olyan eset van, mikor a kíméletes mozgás ellenjavallt: az egyik, ha hőemelkedése, láza van valakinek, a másik, ha a szívbetegségek bizonyos fajtáiban szenved.
A visszaesés elleni küzdelem legegyszerűbb módja - az egészséges táplálkozás mellett - szintén a napi rendszeres mozgás. A résztvevők közül többen megerősítették, hogy a napirendjükbe épített torna, séta jótékony hatását rövid idő után érezték magukon. "Olyanná vált a mozgás, mint a fogmosás: zavar, ha kimarad a napomból" - mondta egy Győrből érkezett hölgy.
Sokszor visszatérő kérdés, hogy javasolt vagy tilos a masszázs daganatos betegként. A témáról szólva Riskó Ágnes elmondta, hogy míg akut betegség alatt nem ajánlott a masszázs semmilyen formája, addig daganatmentes állapotban ennek többnyire nincs akadálya. Azt is hozzátette, hogy mindig egyénileg, a kezelőorvos tanácsát kikérve kell mérlegelni. Speciális esetet jelent, ha valakinek limfödémája alakul ki - ilyenkor erre kifejlesztett masszázsra, külön szakember segítségére van szükség.
Riskó Ágnes gyakorló onkológiai pszichológusként a daganatos betegséggel kapcsolatos lelki tünetekről, azok kezeléséről is beszélt. Mint elmondta, az Országos Onkológiai Intézetben régóta bevezették a pszichológiai szűrést: bárki kitöltheti a depressziót, illetve szorongást mérő teszteket, és ha szükséges, ezután szakszerű segítséget kap. Ez azért különösen fontos, mert a kezeletlen lelki tünetek a rákból való gyógyulást is befolyásolják - hívta fel a figyelmet az előadó.
A betegséggel való szembesülés, a diagnózis közlése utáni 6-8 hét különösen nehéz időszak mindenki számára. Ilyenkor természetesnek számít, hogy valaki sokat sír, szorong, dühöng, fel van háborodva, hogy miért pont vele történik mindez. "Ebben az időszakban ne legyen csendes, passzív a beteg, hanem beszélje ki a problémáit" - tanácsolja Riskó Ágnes. Az elfojtás igen káros: később rémálom, pánik formájában "üthet vissza".
A betegek mintegy fele saját erejéből és a családja, barátai támogatásával birkózik meg a nehézségekkel, nem igényel külön lelki segítséget. Mintegy 25 százalék olyan életszakaszban vagy élethelyzetben van, amikor érzelmileg jobban terhelt, mint az átlag. Ilyen például a gyermekkor, a klímax, válás, házasságkötés, gyerekszülés időszaka. Ezekben az esetekben általában egy odafigyelő orvos vagy nővér tud legtöbbet segíteni a nehéz időszak átvészelésében. A daganatos betegek 25 százaléka - diagnózissal vagy anélkül - pszichiátriai tünetektől is szenved. Nekik a daganatos betegségből való gyógyuláshoz is szükségük lenne lelki állapotuk szakszerű kezelésére. Ennek ellenére sajnos az országban egyelőre nem elterjedt gyakorlat, hogy az onkológiai teambe pszichológust is bevonjanak.
Az előadás-sorozatról
A Rákbetegek Országos Szövetségével havonta közös rendezvényt tartunk a budapesti Parlament Café-ban. A 2004-ben indított tudományos ismeretterjesztő "előadásfolyamon" a kutatásban, gyógyításban, a daganatos betegek ellátásában dolgozó legavatottabb, legkiválóbb szakemberekkel találkozhatnak az érdeklődők. A résztvevők választ kaphatnak személyes kérdéseikre is, közös megbeszélés keretében. Az előadásokról beszámoló készül, mely elérhető honlapunkon. Az ingyenes előadás-sorozat helyszíne a Parlament Café (Budapest, V. kerület, Kossuth tér 9/a.), időpontja minden hónap első szerdája, 17:00 óra. A programokról érdeklődjön a szerkesztoseg@daganatok.hu címen, illetve a Rákbetegek Országos Szövetségének központi telefonszámán (06 1 225 7768).

Nincsenek megjegyzések: