2017. június 28.

Elhunyt Dévény Anna

Aki valaha is aggódott a gyermeke mozgásfejlődésért, hallott róla és a módszeréről. Dévény Annát életének 81. évében érte a halál. "Nem a helyemet kell átadnom, hanem a zászlót. Remélem, lesznek, akik viszik" – mondta három éve a hvg.hu-nak.
Dévény Anna gyógytornász, művészi torna-szakedző. Az általa tett Alapítvány szakmai vezetője, kollégáival közösen az általa kifejlesztett módszer posztgraduális képzésének kidolgozója.
1957-ben diplomázott, 35 éve foglalkozik koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgás rehabilitációjával és -korrekciójával. 
Dévény Anna rendhagyó személyiségnek számít a mozgásterápiában, leginkább azért, mert az elmúlt három évtizedben kidolgozta és folyamatosan fejlesztette a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert (DSGM). Ez a kizárólag saját törvényszerűségei alapján működő rendszer két nagy tevékenységi területet ölel fel: a gyógyítást és a mozgásfejlesztést. A DSGM mind szemléletében, mind gyakorlatában gyökeresen eltér az eddigi mozgás rehabilitációs módszerektől.
A fél évszázados gyakorlati tapasztalat Dévény Anna módszerét folyamatosan tökéletesítette, ahogy ő szokta mondani, „a szitában csak az marad fenn, ami működik". Az eredmények bizony magukért beszélnek: igazi hungarikum, hogy 100 eddig gyógyíthatatlan kisgyermek közül 80 egészségesen élhet a módszernek köszönhetően. A gyógyulás feltétele a minél korábban - lehetőleg az első élethetekben - megkezdett kezelés.
Dévény Anna örökösen cselekvő ember: 35 éve gyógyít, 16 éve tart speciális tréninget a Magyar Állami Operaház balett együttese számára, vezeti az alapítványt, szabadidejében pedig jelenleg éppen kiadásra váró könyvének utolsó mondatait fésülgeti.
Hiába idézgeti sokszor Törley Mária szobrászművészt, miszerint „a nagy egyszerűségig kell eljutni", a Dévény-kezelők munkája bizony nagyon is összetett. Az általa kidolgozott képzés négy féléves, kemény munkával járó továbbképzés, a gyakorlatban Dévény-kezelőnek lenni pedig még jobban embert próbáló, igaz, eredményes feladat.
Dévény Anna hite megingathatatlan abban, hogy küldetése a folyamatos segítés, ezért hadd záródjon kis bemutatkozója egy tőle idézett mondattal:
„Fogalmam sem volt róla, milyen nehéz utat kell majd megjárnom, de úgy érzem közvetítő vagyok, akit odafentről megbíztak, hogy ezt a csatát vívjam meg."
Díjak:
2003: Batthyány-Strattmann László-díj;
2010: Prima Primissima díj
2013: Budapest I. kerület Díszpolgára
2014: Magyar Érdemrend Középkeresztje
2015: PRO FAMILIS díj

Nincsenek megjegyzések: