2016. augusztus 27.

A Magyar Artroszkópos Társaság és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága 2016 évi közös Kongresszusa az MGYFT 8. Pre-Kongresszusával


2016-ban először kerül megrendezésre a MAT és az MGYFT közös kongresszusa és az MGYFT 8. Pre-Kongresszusa. A két társaság együttműködésének célja az ismeretek cseréjén túl az az együttes gondolkodás, amely segíti a gyógytornászok szakmai fejlődését. Az MGYFT a MAT támogatásával szakmai kerekasztalokon történő egyeztetések alapján olyan kidolgozott ajánlások megjelenítését tervezi, amely nagyban segítheti a gyógytornászok hatékony munkájának gyakorlati megvalósulását a betegágy mellett. A jelenlegi kurzusok programját a sport ihlette. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az oktatók között először szerepel dr. Erdélyi Gábor a Magyar férfi kézilabda-válogatott csapatorvosa! Bízunk benne, hogy mindenki talál érdeklődésének megfelelő témát.

2016 őszén is „Hangolódj a tudományra az MGYFT 8. Pre-Kongresszusán!
Tanulj a legjobbaktól, hogy a Te is legjobbak közé kerülhess!”

PK1: Felső és alsó végtagi propriocepció fejlesztés a gyógytornász napi gyakorlatábanKovács Bea, Schmidtka-Várnagy Anna, Duska Zsófia , Guti Réka
Az utóbbi két évtizedben egyre inkább kiemelik a propriocepció fejlesztés jelentőségét mind az alsó, mind a felső végtag rehabilitációjában.  Az evidencián alapuló elméleti háttéranyagok ismeretében sokszor nehéz eligazodni a konkrét feladatok, gyakorlatok kiválasztásakor. A kurzus célja, hogy ehhez nyújtson segítséget, konkrét ötletekkel megkönnyítve a gyakorló gyógytornászok napi munkáját. A programban kitérünk a váll konzervatív és a posztoperatív  fizioterápiájára, hangsúlyozva a propriocepció fejlesztés jelentőségét és helyét a rehabilitációban. Az alsó v&ea cute;gtagnál olyan példákat mutatunk, amelyek eszközigény nélkül is hatékony fejlesztést biztosítanak. A hatékony sportrehabilitációban nélkülözhetetlen a plyometrikus fejlesztés. Elméleti ismertetést követően ebbe is betekintést nyújtunk. A FIFA 11+ sérülés prevenciós, bemelegítő program részletezése zárja a képzést.

PK2: Boka instabilitás műtéti és konzervatív kezeléseDr. Erdélyi Gábor, Óber Andrea
A napot a Magyar férfi kézilabda-válogatott csapatorvosa kezdi biomechanikai alapokkal, a diagnózis felállításának lépéseivel, majd a konzervatív vagy műtéti megoldás lehetőségeit tárja fel. Feszegeti a „brace vagy tape” evidencia és gyakorlati kérdéseit és foglalkozik a sportcipők és talpbetétek problémájával is. A boka instabilitásának evidencia alapú rehabilitációja elméleti és gyakorlati alapokon is bemutatásra kerül. A kurzus résztvevői az MGYFT módosított, színes kiadványát is megkapják, amely a kibővített gyakorlatokon kívül már tartalmazza a legújabb kérdőíveket is, így segítve a gyakorlati m unkát. Természetesen a képalkotók értékelése és a fizikális vizsgálat sem hiányzik majd a kurzus programjából.

PK3: Úszók, szinkronúszók, vízilabdázók vállproblémáinak prevenciós és kezelési lehetőségeiProf. dr. Szabó István, Benkovics Edit, Szendrő Gabriella, Törös Károly,  dr. Mayer Ágnes, Tóth Péter Zoltán
A program egy „Up to date” irodalmi összegzéssel kezdődik, amely az úszók, szinkronúszók és vízilabdások vállfájdalmainak tudományosan vizsgált „ok vagy okozat” eredményeit mutatja be. Az anamnézis, a fizikális vizsgálat és a képalkotók jelentőségét, az orvosi diagnózis és a funkcionális diagnózis összefüggéseit és különbözőségét prof. Dr. Szabó  István esettanulmányokra fűzi fel és teszi igazi „klinikai gyöngyszemmé” a gyógytornászok számára. „Az úszóváll prevenciós lehetőségei” pedig igazi csemegét rejteget mindazoknak, akik szeretnének az ú ;szókkal gyógytornászként foglalkozni. Így video elemzésekkel bemutatásra kerül az 4 fő úszásnem helyes kivitelezésének biomechanikája, majd mind ezek alapján azok a leggyakoribb technikai hibák, amelyek még megfelelő edzésterhelés mellett is a vállfájdalom kialakulásához vezethetnek. Ismertetésre kerülnek a mozgástartomány és izombalansz úszásra jellemző változásai és ezek korrekciós, célzott mozgásprogramja, amely a Jövő Bajnokai Programban 240 gyermek részvételével már működik Magyarországon az Úszó Szövetség Támogatásával.

Helyszín: 
Danubius Hotel Flamenco
1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7.

A 8. Pre-Kongresszus kurzusai 2016.10.20-án 10:00-kor kezdődnek. Az étkezés a helyszínen önköltségesen megoldható. A kurzusok azonos időben, párhuzamosan zajlanak, ezért csak egy kiválasztottra lehet jelentkezni. Minden kurzus kreditponttal rendelkezik.

VÁLTOZÁS: 
Az első Pre-Kongresszus 2011-ben került megrendezésre, az azóta eltelt öt évben a kurzus körüli járulékos költségek jelentősen megemelkedtek. Ezeket a kiadásokat az MGYFT eddig kompenzálta, de 2o16-ban a részvételi díjak megemelésére kényszerülünk. Így az MGYFT tagoknak 12.000 Ft + áfa, nem MGYFT tagoknak 17.000 Ft + áfa az új díjazás.
Az MGYFT ugyanakkor TÁMOGATNI kívánja HŰSÉG AKCIÓJÁVAL azokat a tudásuk fejlesztésére törekvő gyógytornászokat, akik rendszeres résztvevői a pre-kongresszusnak: akik legalább három alkalommal már részt vettek pre-kongresszuson, a régi díjazással vehetnek részt a 8. Pre-Kongresszuson Budapesten!

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 6.

Akiket érint, a jelentkezésnél a megjegyzés rovatba kérjük beírni: 
MGYFT hűség akció
8. Pre-Kongresszusra jelentkezés:http://www.asszisztencia.hu/mgyft/2016/prekongresszus/
Ne maradj le róla!

Benkovics Edit
Pre-Kongresszus szervező

Nincsenek megjegyzések: