2016. április 28.

A világ legnagyobb heliotermikus gyógytava Erdélyben

Erdélyben, Szovátán, 1875 tavaszán, május 27-én, hatalmas zápor keletkezett, és az eső betömeszelte ezen a területen lévő víznyelő “ponort” és kezdetét vette a Medve tó kialakulása. Legnagyobb kiterjedését 1881-re érte el, de mostani mérete ahhoz képest csökkent.
Méretei: A világ legnagyobb, 40235 négyzetméter kiterjedésű heliotermikus tava, hossza 288 m, szélessége 132-210 m, legnagyobb mélysége 18,9 m. Közepes sótartalma 256 g/l, Összesen 64.000 tonna oldott sót tartalmaz.

A heliotermia jelenségéről

A heliotermia a tömény sósvizű tó fölött lévő édesvizű rétegnek köszönhető. Két édesvizű patakocska táplálja ezt az alig pár centis édesvízréteget a tömény sósvíz fölött. A természetes tavak úgy viselkednek, hogy nappal fölmelegednek, éjszaka meg újból lehűlnek. Ezzel ellentétben a Medve-tó esetében a felszíni édesvízréteg sűrűsége jóval kisebb, mint az alatta levő akár 50 0C -os sósvízé. Ez a sűrűségkülönbség meggátolja az áramlási folyamatok kialakulását. Az áramlási folyamatokban meggátolt sósvíz hőmérséklete a hőelnyelő zónában így napról-napra emelkedik, és a természetben máshol nem tapasztalt, szinte hihetetlenül magas értékeket is felvehet.

Egyedi Európában és a világon

Szováta a világ egyetlen olyan sósfűrdője, ahol a sósziklák és a tó közvetlen környékét buja zöld növényzet, fenyőerdők borítják. Egyedi heliotermikus jelenség Európában. Kezdetben a Medve tó hőmérséklete őszire meghaladta a 70 fokot! A fürdőtelep megnyitása után, az intenzív fürdőzés következtében a Medve-tó sosem érte el többet ezt a hőmérsékletet. A legnagyobb hőmérsékleti értékeket, 35-50 0C-ot a fürdőidény kezdetén mérik, az idény végére a tó hőmérséklete 25-30 fokra csökken.

Gyógyhatása:

A sósvíz gyógyító hatása koncentrált konyhasó tartalmának köszönhető. Az oldott só koncentrációja a mélység függvényében nő, 6-30 százalék között változik. Emellett más ionokat is tartalmaz, mint vas, magnézium, kálium, kalcium, bárium, jód.

Orvosi javallatok:

Legfőbb orvosi indikációja a gyógyvíznek a meddőség. A víz gyógyhatásának köszönhetően sok páciens gyógyult idült nőgyógyászati problémákból, műtétek után, összenövések után , hormonzavarok esetén, krónikus gyulladásos panaszokból , ezért a fürdővíz gyógyhatásának híre hamar elterjedt nemcsak Erdély és Magyarország szerte, hanem egész Európában.
Más javallatok: krónikus reumás panaszok, ízületi gyulladásos panaszok, degeneratív ízületi elváltozások, poszttraumás reabilitáció, köszvényes panaszok, ezen kívül perifériás idegbénulások, agyvérzés utáni reabilitáció ezek estében csak másodlagos kiegészítő kezelést ajánl a gyógyfürdő.
Ellenjavallatok: akut (heveny) és szubakut folyamatok, fertőző betegségek, nemi betegségek, súlyos ideg és elme betegségek, vérrendszeri betegségek, drog és alkoholfüggőség, mozgásképtelen betegek esetében.
A javasolt fürdésidő gyerekeknek negyed óra, míg felnőttek esetében 2o-3o perc.
Természeti kincsünket kímélendő és a világon egyedi heliotermikus hatás megőrzésének érdekében a tó vizét pihentetik a deli órákban 13-15 óra között.
Bővebb információk a turisztikai programokról szállás és túrázási lehetőségekről a helység hivatalos honlapján www.szovata.ro olvashatók, illetve Medve tóról élő közvetítést nézhettek a http://www.medveto.ro/medve-to/medve-to-online/ oldalon.

Nincsenek megjegyzések: