2019. október 29.

Stroke-ról röviden...

Stroke:

Az agyműködés vérellátási zavara által okozott globális vagy fokális neurológiai diszfunkcióval járó, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, mely több, mint 24 órán keresztül fennáll és amelynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agy érrendszerében kialakult változás. WHO


Stroke típusai, okai 
• Iszkémiás stroke 85% 
– 15-30%-ban kardiogén embolizáció 
– 45%-ban ateroszklerotikus eredet 
– 30%-ban lakunáris stroke 
– 10%-ban idiopátiás, vagy ritka etiológiájú 
• Vérzéses stroke 15% (ezen belül spontán vérzés 10%) 
– Hypertonia 
– Antikoaguláns kezelés 
– Drog, alkohol 
– Hematológiai betegség 
– Iszkémiás stroke másodlagos vérzéses transzformációja 
– Fejlődési rendellenesség vérzése 
– Magas életkor 

Stroke – adatok 
• A leggyakoribb akut neurológiai kórkép 
• 3. leggyakoribb halálok Magyarországon 
• Halálozás: 170/100 000 lakos/év • 55 év alatti halálozás magas (3-5 szöröse a Nyugat-Európai halálozásnak) 
• Korai (4 héten belüli) halálozás iszkémiás stroke után: 12-18% 
• 30 napon belüli halálozás vérzéses stroke után: 43-51% 
• Az esetek 20%-ban ismétlődik a stroke 

forrás: www.klinikaikozpont.u-szeged.hu

Stroke után is van élet! Nagyon fontos a korai mobilizálás, gyógytorna! Erre ad egy eszközt, lehetőséget az ARNI-módszer:

A neurologiai sérülések rehabilitaciójával foglalkozó intézet, mely azzal a fontos munkával foglalkozik, hogy a stroke-ot túlélő pácienseknek olyan lehetőséget biztosít, aminek segítségével le tudják kűzdeni az agysérülések következményeit.

Az Action For Rehabilitation from Neurological Injury (ARNI) egy nemzetközi jótékonysági intézet, amely leginkább az önrehabilitácíós, feladat orientált specifikus, funkcionális edzéssel és egyéni megküzdési-stratégiák alkalmazásán keresztül nyújt fontos támogatást a stroke-on átesettek számára a stroke hatásainak leküzdésében. Ezt a speciális , a UK Stroke Forum for Education and Training által jóváhagyott kurzust, a UK Stroke Network (NECVN & Beds & Herts Heart & Stroke Network) közreműködésével olyan terapeuták és professzionális gyakorlati oktatók számára hozták létre, akik a stroke utáni funkcionális rehabilitáció és tréningprogram területén elméleti, valamint gyakorlati szaktudást, megfelelő tapasztalatot adnak át.
Az ARNI-módszer a STROKE túlélők, agyi sérültek számára kifejlesztett, klinikai és egyetemi kutatáson, funkcionális edzésen, egyéni megküzdési stratégián alapuló tréning. A módszer Angliában már 15 éve működik. Több száz instruktor szerzett diplomát, jogosultságot ahhoz, hogy stroke-os betegeket kezelhessen.


A módszer, nem szerepel a Magyar nemzeti szakképzési jegyzékben, sem a felsőoktatási törvényben, sem más rendelkezésben, mint szakképesítés, vagy egészségügyi szakképesítés, illetve felsőfokú, vagy ráépülő egészségügyi szakképzettség. Ezeknek, és az erről külön rendelkező jogszabály hiányában, nem minősül orvosi értelemben meghatározható módon, az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységnek, mint orvosi gyógymódnak. Nem minősül a Magyar jogszabályok szerint meghatározható módon, valamilyen egészségügyi szakképesítés, vagy felsőfokú szakképzettség alapján folytatható egészségügyi tevékenységnek, mint külön engedélyhez köthető egészségügyi szolgáltatásnak! Mindezekre tekintettel, csakis a fizikai és a pszichikai közérzet javítására irányulóan kerül felkínálásra és alkalmazásra! Amennyiben ehhez Ön, a tájékoztatás ellenére, még valamilyen betegségből való felgyógyulást, vagy jelentős állapotjavulást is remél, és az nem következik be, ez azt jelenti, hogy ez a módszer erre, önmagában nem alkalmas!

Az ARNI az egy funkcionális tréning nem terápia.


Bővebb információ, trénerek:
http://www.strokeneurorehab.hu/

Pillanatképek a 2. Mátészalkai Stroke Klubról




Budapest:









Nincsenek megjegyzések: