2016. október 16.

Új eszköz segíti a koszorúér betegeket a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon az elmúlt évben 23 ezer szívbetegnél kellett katéteres műtéttel szívkoszorúér-tágítást, úgynevezett stent-beültetést végezni. Ilyenkor a szűkület vagy elzáródás megszüntetése érdekében speciális henger alakú fémhálót, úgynevezett „stent”-et ültetnek a betegbe. 
Új innovációként 2012 óta Magyarországon használnak már felszívódó műanyag stentet is, itthon elsőként ezt is a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán alkalmazták – számolt be Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes.
Egy hete (október 2-án) Magyarországon elsőként, egy világviszonylatban is új, 3-4 hónapja létező eljárással, magnéziumból készült fém-stenttel segítettek egy 59 és egy 66 éves páciensen. Az új típusú eszköz erősebb és gyorsabban szívódik fel, ennek köszönhetően kevesebb ideig kell gyógyszert szednie a betegnek.
A biológiailag lebomló gyógyszerbevonattal rendelkező fém-stent erősebb műanyag elődjénél és gyorsabban szívódik fel, miközben javul a természetes érfunkció helyreállásának esélye és az érfal rugalmassága – jelentette ki a beavatkozást végző Dr. Merkely Béla.
A szív koszorúerébe beültetett felszívódó fém-stent az elzáródott artéria újbóli megnyitásával helyreállítja a véráramot, és támasztékot nyújt az érfalnak egészen addig, amíg az eszköz fel nem oldódik. Mivel nem marad tartós fémimplantátum a beteg szervezetében, az érfal gyorsan visszanyeri természetes tágulási képességét és élettani alakját, nagyságát, és ezért a kombinált gyógyszeres „vérhígító” kezelésre is rövidebb ideig van szükség.
Az október 2-án műtött betegek másnap elhagyhatták a klinikát, csupán kontrollvizsgálatokra járnak vissza.
Magyarországon az elmúlt évben kb. 23 000 betegnél végeztek koronária betegség miatt katéteres úton stent beültetést, közülük 3 175 beteget a Semmelweis Egyetem klinikáján láttak el. Ezen betegek ellátásában és kezelésben, valamint a hozzájuk kapcsolódó klinikai kardiológiai tudományos kutatásban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Magyarország vezető intézete, illetve mind a hazai, mind a nemzetközi szakorvosképzés akkreditált centruma.

Nincsenek megjegyzések: