2016. augusztus 15.

Mi a különbség a manuálterápia és a "csontkovácsolás" között

A csontkovácsolás Magyarországon nem engedélyezett tevékenység.
Ezeknek, az úgynevezett népi gyógyítóknak általában nincs egészségügyi végzettségük, nincsenek anatómiai, ortopédiai, reumatológiai ismereteik.

Az ÁNTSZ nem ellenőrzi őket, mert nincs szakmakódjuk és ezért nem számít egészségügyi tevékenységnek. 
A csontkovácsok nem folytatnak evidence based terápiát, sőt egészségügyi végzettség híján terápiát sem folytathatnak.

Mi a különbség a csontkovács és a manuálterapeuta között?

A csontkovács vizsgálat és egyénre szabott kezelési terv felállítása nélkül, néhány erőteljes mozdulattal, manipulációval - durva fogásokkal - támadja a fájdalmas - problémás területet, nem kezel ok-okozati összefüggéseket, nem foglalkozik az alapprobléma és a következményes elváltozások megkülönböztetésével és célzott kezelésével, valamint rendszeres időközönként visszarendeli a beteget és ugyanazokat a fogásokat hajtja végre rajta. Nincs anamnézis felvétel, inspekció, palpáció, aktív és passzív mozgás vizsgálat, sajnos nincs szegmentális vizsgálat sem, amellyel megkülönböztetné a hypermobil és a blokkolt szegmenseket, s ez alapján csak a blokkot kezelné és a hypermobilitást nem fokozná. Az egész kezelés tíz percet vesz igénybe. 
A manipulációk által oldott blokkok célzott tornagyakorlatok - stabilizálás és nyújtás nélkül hamarosan visszaállnak, a hypermobil szegmensek egyre hypermobilabbá válnak, és a későbbiekben ezek okoznak fájdalmat.

Az első manuálterápiás vizsgálat és kezelés akár másfél órát is igénybe vehet, amely időtartam alatt a részletekbe menő kikérdezés, a test minden tájára kiterjedő alapos vizsgálat történik, különös tekintettel a szegmentális vizsgálatra. Soha nem marad ki az izmok és szalagok tesztelése. Mindig az egész testet vizsgáljuk és az ok-okozati összefüggések figyelembe vételével kezeljük. Tájékoztatjuk a beteget az állapotáról, a szükséges kezelési módokról és az otthon végzendő gyakorlatokról, amelyeket a páciens annak érdekében kap, hogy a rendbe hozott ízületi mozgásokat az izomfunkciók helyreállításával támogassuk. Átbeszéljük a munkahelyi és otthoni tevékenységek ergonómiáját, megtanítjuk a testük helyes használatára Őket. A kezelési technikáink lágyabbak, leginkább mobilizációval gyógyítunk.

Az alapítványunk által szervezett két éves „manuálterapeuta” képzést a Semmelweis Egyetem ÁOK Kari Tanácsa akkreditálta. 
Orvosokat és gyógytornászokat képzünk, akik az eredményes egyetemi vizsga után oklevelet kapnak.

A hatályos jogszabály alapján az ANTSZ azoknak az orvosoknak, gyógytornászoknak ad működési engedélyt „Manuálterapeuta” tevékenység végzésére, akik valamelyik magyarországi orvosi egyetemen eredményes vizsgát tettek.



Nincsenek megjegyzések: