2015. december 5.

Myasthenia gravis másképp

Myasthenia gravis: nem halálos ítélet!

Egy ember, aki nem hagyta magát, inkább maratont fut!Lelkes Zoltán története: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/myasthenia_gravis_nem_halalos_itelet/20121001115515
Életmód tanácsok:
Életmód vonatkozásában a túlzott edzés, az izomzat túlterhelése kerülendő. Meg kell találni a pihenés és a testmozgás közötti egyensúlyt. Ez nem könnyű, de gyógytornász segítségével működhet. A gyógytorna mindig egyéni és a páciens aktuális állapothoz igazodik. Meg kell találni az egyénnek megfelelő mozgást, sportot. 
Jóga nagyon jó hatással van a légzésre, légzőizmokra is.
Otthon a ház körül: 
Ne álljon, ha ülhet! Tervezze meg aktivitását, vegyen számba mindent indulás előtt. Napi teendőit úgy rendezze el, hogy legyen ideje pihenni minden nap. Mozgósítsa gyermekeit vagy más családtagokat, hogy segítsenek. Módszeres pihenési időszakokat tervezzen minden napra. Kocsit vagy kosarat használjon házon, lakáson belüli szállításhoz is. Gyakran használt tárgyait tegye alacsony, könnyen elérhető polcokra. Használjon segédeszközöket, elektromos szerkezeteket.
Vásárláskor
Használja a „kijelölt” parkolót (ha a családorvos igazolja ezt). Olyankor vásároljon, amikor a gyógyszer hatása a legjobb. Csak a legszükségesebbeket vásárolja önmaga, a nagyobb vásárlást bízza a családtagokra. Ha fáradtan érkezik haza, csak a romló dolgokat csomagolja ki, a többit hagyja a családtagokra vagy barátokra. Rendeljen hazulról, ha lehetséges (házhozszállítással). Kerülje a zsúfolt forgalmi, vásárlási időt.
Személyi ellátáskor: A fürdőszobában széken üljön tusolás közben vagy amíg ápolja magát. A mosdó vagy kád szélén támassza meg könyökét, ha lehet. Tervezzen elegendő időt, hogy részletekben tegye rendbe magát, tartson gyakori pihenőket. Rövid idejű tusolást vagy fürdőt vegyen meleg (nem forró!) vízzel. Hosszabb meleg fürdő fokozza az izomfáradást, előfordulhat, hogy nem tud segítség nélkül kilépni a kádból. Minél forróbb a víz annál nagyobb lesz az izom kimerültsége.
Látászavar esetén:  
Új szemüveg igénye esetén pontos vizsgálat szükséges. Kettőslátás esetén olvasáskor vagy tévénézéskor egyik szemét takarja el, de a takarást váltogassa két szemén. Ha látászavara van, kettőslátása, mielőtt elmegy hazulról 30 percig pihentesse szemét. Ne feledjen magával vinni szemüveg takarót. Ha fárasztja az olvasás, ne erőltesse, használjon audio szalagot.
Evési probléma esetén: 
Darabolja apróra az ételt, hogy könnyebben nyeljen. Kezdje az étkezést hideg ételekkel, salátával. A forró étel provokálja a tüneteket és nyelési nehézséget okoz. Félkemény ételeket próbáljon enni. Ez könnyebb, mint a folyadék vagy a tapadó lágy étel (pl.: sajt). Kérjen diétás tanácsot szakembertől. Ha szteroidot szed, kerülje a sós ételeket, és figyelje testsúlyát. Tartson készenlétben kész vagy félkész ételeket.
Ingerlő tényezők: 
Nagyon meleg vagy nagyon hideg idő növelheti panaszait. A legtöbb rovarirtó vagy tisztítószer (aerosol) olyan anyagot tartalmaz, ami növeli az ingerátvitel zavarát. Alkohol (tömény), cigaretta és Tonik ital (Schwebs) növeli a zavart. Tanulja meg betegségének jellemzőit. Kerülje a stressz helyzeteket, veszekedést, meddő vitákat. Legyen igazoló irata betegségéről és hordjon útmutatót táskájában. Légzészavar esetén azonnal forduljon orvosához!

Számos gyógyszer alkalmazása ellenjavallt, mert a myasthenia tüneteit ronthatja, vagy krízishez vezethet. Myasthenias beteg esetében kisebb műtéti beavatkozások, altatás vagy kisebb fertőzések hirtelen állapotromláshoz vagy myastheniás krízishez vezethetnek.
De vajon van-e alternatív gyógymódja ennek a betegségnek? 
A Hagyományos Kínai Gyógyászat a legtöbb betegséget a máj nem megfelelő működésére vezeti vissza. Amiben nagy valószínűséggel igaza is van, hisz a legutóbbi kutatások be is bizonyították, hogy a máj működése nagymértékben befolyásolja a hormon háztartásunkat és ezáltal az egészségi állapotunkat. 

Ahhoz tehát, hogy segíteni tudjuk a hormonháztartás egyensúlyát legelőször is rendbe kell hoznunk a májunkat.Legelőször is meg kell tisztítani a felszaporodott méreganyagoktól.

Nagyon jó tisztító kúrák vannak ma már, de nem elég, hogy csak egy pár hetes kúrát végezzünk. Fontos olyan életmódváltást véghezvinni ami megóvja a májunkat a környezet mérgező hatásaitól.
Legfontosabb, hogy étkezésünkbe tartósítószer és egyéb mesterséges anyagoktól mentes, házilag készült ételeket illesszünk, lehetőleg tiszta természetes ásvány vagy szűrt vizet fogyasszunk. Otthonunk tisztántartásához is lehetőleg természetes anyagokat és tisztító szereket használjunk.
A máj tisztítás mellet a belek karbantartása is fontos. Rendszeresen végezzünk vastagbél tisztítást és probiotikum segítségével állítsuk helyre az egészséges bélflórát.
Azzal is könnyíthetünk májunk dolgán ha vércsoportunknak megfelelő ételeket fogyasztunk.Minél több és többféle zöldség és gyümölcs kerüljön étrendünkbe. Lehetőleg kevesebb húst, és finom lisztből készült tészta és kenyérféléket fogyasszunk. Az alkoholnak, cigarettának, cukornak és koffeinnek nincs helye a myasthenia gravis-ben szenvedők életében.Érdemes megvizsgálni, hogy nem vagyunk e allergiások valamilyen ételre. Az étel allergia rossz befolyással van a betegségre. Azt is ki kell deríteni, hogy nincs e valamilyen nehéz fém mérgezésünk. (Gondoljunk csak az amalgám tömésekre a fogainkban vagy növényvédőszerekre. Ezek felhalmozódnak az évek során és káros hatásuk sokszor csak sok év múlva jelentkezik.

Fogyasszunk líciumgyümölcsöt vagy/és áfonyát. Mindkettőnek nagyon jó hatása van a májra és a szemre. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a szervezet számára könnyen hasznosítható természetes formában.

Fontos, hogy szervezetünk lúgosításával biztosítsuk sejtjeink bőséges oxigén ellátását. 
A feketekömény olaj , oliva olaj vagy a kókusz olaj is hasznos az Omega 3, -6 és -9 pótlás, C-,B vitaminok.
A kevéssé ismert Alfa-Liposav olyan antioxidáns, mely zsírban és vízben egyaránt oldódik, könnyedén áthatol a sejtfalon, és a sejten belül is leköti a szabad gyököket. Ezáltal segít az idegsejtek helyes működésének a helyreállításában. 
Az ezüst kolloid ha kellő ideig szedjük segít a különböző fertőzések, gyulladások leküzdésében, így enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit.

Kreatin szedésével erősíthetjük izmaink energia ellátását.
A kálcium és magnézium pótlás is fontos szerepet kap az autoimmun betegségek kezelésében.

A napsütés, a friss levegő és a mozgás is áldásos hatást gyakorol a myasthenia gravis-ban szenvedőkre. És persze nem utolsó sorban a lelki egyensúly kialakításával is segíthetjük a beteg életminőségének a javulását.

Hasznos tanácsok:A betegség rosszabbodhat stresszállapot, fertőző betegségek, elsősorban légúti fertőzések esetén. Azoknál, akiknél fennáll a myastheniás krízis veszélye, a legenyhébb megfázást is komolyan kell venni. A napozás és melegvizes fürdő, gyógyvíz csak nagyon óvatosan ajánlott, az extrém hideg és meleg egyaránt ronthatják az állapotot.

Bizonyos gyógyszerek is súlyosbíthatják a myasthenia graviszos beteg állapotát. Nyugtatók, altatók, izomlazítók, néhány antibiotikum, szívritmus stabilizálók, érzéstelenítők fokozhatják a gyengeséget. A tiltott vagy csak fokozott elővigyázatossággal alkalmazható gyógyszerek listájának ismerete nem csak valamennyi orvosnak elengedhetetlen, a betegnek is oda kell figyelnie a gyógyszerszedésére. Gondot okozhatnak az aktívan immunizáló oltások, nem javasolt az echinacea-készítmények alkalmazása.

Egyes betegeknél oda kell figyelni a táplálkozásra: a tonic és más kinintartalmú italok rosszat tehetnek, mindenképpen kerülendő a nikotin- és alkoholfogyasztás. Az MG betegeknek külön honlapja van a MEOSZ-MG Önsegítő Betegcsoport jóvoltából.

Források: http://orvosilexikon.hu/module-Pages-display-pageid-148.htmlhttp://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/myastenia_gravis/2#chapter-8http://mgob.gportal.hu/gindex.php?pg=1599992&nid=1172057




Nincsenek megjegyzések: