2013. augusztus 26.

Manapság gyakori a nem természetes tartásban végzett, monoton mozgás miatti ínhüvelygyulladás.

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein az inakat magába foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék.

Ínhüvelygyulladás oka

Általában sérülés, megerőltetés vagy a kor előrehaladtával az inak rugalmasságának csökkenésével alakul ki. Legtöbb esetben olyan embereknél fordul elő, akik állandóan, nem természetes tartásban, monoton munkára használják a kezüket: például, írnak, számítógépnél dolgoznak, pénztárat kezelnek, hangszeren játszanak. Emellett társulhat más betegségekhez is, ilyen például a cukorbetegséghez, vagy más szisztémás immunbetegséghez, mint például a reumatoid artritisz.
Ínhüvelygyulladás lokalizációja: Bármely ín érintve lehet, de leggyakoribb előfordulási helyei a következők: Könyök, csukló, váll vagy sarok.

Ínhüvelygyulladás tünetei

A hajlító ínhüvely gyulladása hirtelen fellépő fájdalommal, duzzanattal, az ínhüvely egész hosszában érzékenységgel, és az ujjak nyújtásakor érzett fájdalommal jár. Az érintett ínhüvely fájdalma már kis fokú mozgásra is fokozódik. Az ujjak mozgatásakor (az ínhüvelyben lévő nyák megváltozása miatt) az ínhüvely felett hóropogásszerű dörzsölés tapintható.

Fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans)

Egyoldalú megerőltetés hatására az ínhüvelyek begyulladhatnak. Ilyenkor az ínhüvely megduzzad és a csúszást segítő anyag összetétele is megváltozik.
Ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjak feszítő inaiban (kézháton) alakul ki. Főként olyan egyéneket érint, akik egyoldalú, monoton munkát végeznek a kezeikkel.

Gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta)

A gennyes ínhüvelygyulladás kialakulhat elsődleges fertőzés következtében. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire szálka, tövis, tű általi szúrás okozza. Másodlagos ínhüvelygyulladás formájában akkor alakul ki, ha a környező szövetekről a gyulladás az ínhüvelyre terjed (pl. körömágygyulladás).
Gennyes ínhüvelygyulladás esetén a tünetek gyorsan alakulnak ki. Igen erős spontán fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár. Az érintett ujj duzzadt, piros, meleg tapintatú. A duzzanat a szomszédos ujjakra és a kézhátra is ráterjedhet. Magas láz, hidegrázás, elesettség jelentkezik. Nyirokérgyulladás is kialakulhat.
A teljes gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása, csak akkor remélhető, ha a kezelést időben elkezdik. A kezelés az ínhüvely két ponton történő sebészi feltárásával kezdődik. Ezt követően a feltárt pontokba öblítő draineket vezetnek, melyen keresztül antibiotikumos oldattal öblítik át az ínhüvely üregét. A kezelés állatában 6-7 napig tart, ez idő alatt az érintett kezet gipszsínben rögzítik. Súlyos esetben szájon át is szükséges antibiotikum szedése 7-10 napon keresztül.

Ínhüvelygyulladás kezelése

A kezelés célja a fájdalom és a gyulladás enyhítése. Az érintett területet nyugalomba kell helyezni, tehermentesíteni kell. Friss sérülés esetében sokat segít a terület hidegvizes hűtése, jegelése. Nem szteroid gyulladásgátlók, mint például az aszpirin, csillapítják mind a fájdalmat, mind a gyulladásos folyamatokat. Fontos továbbá az izomzat erősítése, az ín nyújtása, hogy az ín megőrizze eredeti funkciós képességét és csökkentse a további sérülések kockázatát. Ritkán előfordulhat, hogy a gyulladásos folyamat során nagyobb mennyiségű genny keletkezik az adott ízületet körülvevő szövetekben, mely sebészi kiürítése szükséges, antibiotikus kezeléssel együtt (melyet a genny tenyésztési eredménye alapján választanak meg). A szövetekbe ajánlott gyógyhatású meleget juttatni. Vörös fényt és ultrahanghullámokat is lehet alkalmazni, melyek átmelegítik a szöveteket. Gyógytorna is jó: óvatosan, de rendszeresen tornáztassuk a végtagot, ez lassan újra mozgathatóvá teszi az érintett ízületeket.

Ínhüvelygyulladás megelőzése


Vigyázni kell sorozatos, megterhelő mozdulatsorok és a végtagok tartós megerőltetése során. Az adott izomcsoport kellő bemelegítése és nyújtása segít megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakítását.





Nincsenek megjegyzések: