2011. július 1.

2013. Július elseje Semmelweis-nap, munkaszüneti nap

"15/B. § Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap." 

1818-ban a mai napon született Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője". Semmelweis Ignác emlékére lett ez a nap a magyar egészségügy napja.
A lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképeként emlegetik, aki éjjel-nappal rendelkezésükre állt a szenvedőknek. Első munkahelyén, 1846-tól a bécsi közkórházban, majd 1851-től következő munkahelyén a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként kimutatta az antiszeptikus eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben. 
Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, az I. számú klinikán, s ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés eme speciális fajtája harmad annyiszor fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló, II. számú klinikán, mint az orvosokén. A klórmész-oldatos kézmosást Ignác antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Felfedezését még abban az évben közzétette. Májusban kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd októberben kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c)




Nincsenek megjegyzések: