2019. május 16.

Fitball a gyógytornában

fitball tréning egy dinamikus, vidám, minden kondicionális és koordinációs képességet egyaránt hatékonyan fejlesztő edzésrendszer. A fit-ball tornagyakorlatok eszköze a speciálisan-e célok megvalósítására kifejlesztett gimnasztikai labda. A fitball vagy óriáslabda mind a gyógytornában, mind a wellness-fitnesz területén egyaránt alkalmazható prevenciós és terápiás eszköz.
fitball labda segítségével történő fitball torna hatásai:
A fitball labdán történő rugózó mozdulatok axiális (nyílirányú) ütközést generálnak a csigolyatesteken, amit a gerincoszlop a porckorongok összelapulásával kompenzál. A percenkénti rugózások meghaladhatják a 120-at, mely során fel-gyorsul a nedvkeringés a porckorongban, létrehozva ezzel az ún." masszázs effektus"-t. Ezzel hozzájárulunk a gerinc mozgékonyságának fenntartásához, illetve a nem kívánt fájdalmak elkerüléséhez.
fitball labda gyógyító, rehabilitációs és prevenciós eszköze különböző gerincbántalmaknak, kiemelten a csontritkulásnak.
Mellékhatásként megemlítendő a fitball edzés cellulit csökkentő hatása is. A fit-ball tréning során pontosan a far és a combok jelentik az "ütközőfelületet", melyen található esetleges cellulit már a bemelegítés végére a percenkénti 110-120 ütközés következtében egészen felmelegszik és fellazul. Fitball tornagyakorlatokat végezve, legalább 40-50 percig tartó aerob rész esetén, rendszeres edzéssel a cellulit jelentősen csökkenthető, sőt akár teljesen eltüntethető.
Ülés az óriáslabdán:
A mozgásszegény életmód, a passzív ülés, a rossz technikával végzett mozdulatok, emelések mind károsítják gerincünk porckorongjaink minőségét. A labdán történő ülés az ún. "tökéletes aktív ülés" melynek során fit-ball labdán ülve folyamatosan izommunkára kényszerülünk, annak gömbölyűsége miatt, így a törzs izmai folyamatosan dolgoznak. Az óriáslabdán való ülés és rugózás pozitív élettani hatásai a következők:
fitball labdában lévő levegő csont és izomrendszerünkről "héjszerűen" elvezeti a gravitációs erők nagy részét, tehermentesítve gerincünket és más izületeinket.
A testmagassághoz mért megfelelő méretű fit-ball labdán ülve a folyamatos egyensúlyozás a rugalmas levegőoszlopon a statikus ülést átalakítja dinamikus izommunkává (aktív ülés). A mindig más motoros egység aktivitása az izmok rugalmasságát segíti megőrizni, és észrevétlenül erősíti is azokat. A jól kiválasztott méretű labdán a helyes ülés a legkedvezőbb energetikai viszonyok között lehetséges, a gerincoszlop fiziológiás görbületeit a leghosszabb ideig fáradás nélkül meg tudjuk tartani. A medence helyes dőlésszögének beállítása biztosítja azt, hogy a gerincoszlopot könnyedén a megfelelő görbületekkel tartsuk meg.
A fit-ball edzés kedvező élettani hatásai közül ki kell emelni a gerincoszlopra gyakorolt hatást. Mivel az óriáslabda rugalmas alátámasztást biztosít, jelentősen csökken a terhelés a gerinc izületeiben és a porckorongokra is kisebb nyomóerő hat. A folyamatos rugózás a labdán a porckorongok táplálásában is szerepet játszik, a diffúziós anyagáramlást segíti, emiatt a porckorongok anyagcseréje jelentősen javul. Ezt a csigolyatestek állandó mozgása mellett a folyamatos kis elmozdulások és kompenzálásuk eredményezik, csökkentve ezzel a porckorongok idő előtti elöregedési folyamatait.

Milyen jellegű mozgásszervi problémákra alkalmazhazó a fitball-tréning?

A gyógytornában kb. 100 éve használják a nagyméretű labdát változatosabbá és élvezetesebbé téve a kezeléseket:
  • sportsérülések rehabilitációjára
  • idegrendszeri megbetegedések és koordinációs zavarok javítására
  • gerincproblémák rehabilitációjára (derékfájás, nyaki és háti gerincproblémák)
  • várandósok gyógytornájának színesebbé tételére


Nincsenek megjegyzések: