2018. december 9.

KAATSU-edzés

A KAATSU az erőedzés egy rendkívül biztonságos, forradalmi és hatékony módja, melyet 1966-ban találtak fel Japánban, és az 1970-es években tökéletesítettek.
A KAATSU a hatékony edzéshez a karok és a lábak véráramának mérséklését használja.
Speciális pneumatikus szalagokat (KAATSU Air Bands) kell a felkarokra és a combok felső részére helyezni. Ezek a szalagok biztonságos nyomást fejtenek ki a végtagokra, mely vértolulást eredményez a karokban és a lábakban, és mindenféle sportág és edzésforma során használhatók.
A KAATSU speciális protokollokkal és eljárásokkal rendelkezik attól függően, hogy valaki a teljesítményét, az erőnlétét, a technikáját vagy az állóképességét szeretné fejleszteni.
Japánul a KA “további”-t, az ATSU pedig “nyomás”-t jelent.

A KAATSU TÖRTÉNETE
A felfedezés pillanata
1966-ban Yoshiaki Sato 18 éves volt. Egy nap elzsibbadtak a lábai, mikor a tradicionális japán testhelyzetben ült a földön. Már alig bírta ki a teste alatt lévő lábaiban jelentkező fájdalmat. Kétségbeesésében elkezdte masszírozni a vádlijait, hogy enyhítse a hosszú ceremónia okozta kényelmetlenséget. Rájött, hogy meggátolta a vérkeringést a vádlijaiban, miközben a lábfejein ült. Ez volt Sato első KAATSU „aha” pillanata, mikor is megszületett a vérkeringés korlátozásos edzés gondolata.
A duzzadó vádlijai arra az érzésre emlékeztették, amit a lábai edzését követően jelentkezett. Ez pedig egy fontos kérdéshez és elmélethez vezetett: „Azon töprengtem, hogy vajon ha célzottan korlátozom a véráramlást, azzal mesterségesen utánozni tudom-e a kemény edzés fiziológiai feltételeit. Ha pedig ez így van, akkor lehetséges-e eredményeket elérni úgy is, ha nehéz súlyok helyett könnyű terheléssel dolgozunk?”
A tapasztalás évei
A következő 7 év során a tokiói fiatalember szorgosan kísérletezett magán, különféle biciklitömlőkkel, kötelekkel és övekkal eltérő nyomások mellett az egyes testrészein. Módszeresen feljegyezte, hogy milyen típusú övek és nyomások váltak be, és melyek nem. Évek kitartó próbálgatásai eredményeképpen Sato fokozatosan kifejlesztett olyan hatékony protokollokat, melyek biztonságosan korlátozzák a véráramlást. A saját testével történő kísérletezés során meg tudta határozni, hogy milyen hosszúságú és szélességű övek az ideálisak, valamint a KAATSU nyomás optimális mértékét és helyét is.
Az igazság pillanata
1973-ra a 25 éves Sato kifejlesztette a KAATSU jelenleg is használt módszerét. Ekkortájt történt, hogy egy síelés alkalmával eltörte a bokáját, és károsította a térde körül található ínövekat. A sérülések vizsgálatát követően a doktorokat azt mondták Sato-nak, hogy a gyógyulás 6 hónapba fog telni.
Egy gipszsín használata mellett Sato saját magát rehabilitálta a combjára helyezett KAATSU Bands-zel. Ismétlődő jelleggel ki-be kapcsolta a KAATSU nyomást, miközben izometrikus gyakorlatokat végzett 30 másodperces aktív, és pár másodperces passzív szakaszokkal napi három alkalommal. A módszerének eredményei sokkolták az orvosait, ugyanis az izmai nem épültek le, és 6 hét alatt sikerült tökéletesen regenerálódnia.
A megerősítés évei
Elterjedt a híre Sato fantasztikus regenerációjának. A módszere iránti érdeklődés hirtelen növekedésnek indult, ezért Sato megnyitotta a Sato Sports Plaza-t Tokióban, és a következő évtizedben KAATSU edzéseket tartott a helyieknek. Miközben több ezer kliensnél alkalmazta a KAATSU-t 1973 és 1982 között, Sato megtanulta, hogy a különféle életkorok és nyavalyák esetében mi válik be a legjobban.
A folyamata szabadalmaztatása
Sato 1994-ben jegyeztette be az első szabadalmait Japánban (Patent No. 2670421), az USA-ban (Patent No. 6149618), valamint Európában (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország: 94206403.0), miközben elkezdte legyártani és értékesíteni az első KAATSU Training övekat. Sérült profi golfozókkal és japán olimpikonokkal dolgozott, miközben a reputációja egyre jobban nőtt.
A KAATSU Instructor Program elindítása
1997-ben Sato elindította a KAATSU Instructor képzési programját, ahol a meghatározott protokolljait osztotta meg Japánban edzőkkel, trénerekkel, fizikoterapeutákkal és orvosokkal. Több, mint 3000 KAATSU Instructor szerezte meg a képzettséget, valamint több száz még tapasztaltabb KAATSU Special Instructor kapta meg a licencet. Ezek az instruktorok évente több tízezer KAATSU edzést vezettek le biztonságosan, komplikációk nélkül.
A média figyelme és a módszer társadalmi elfogadottsága tovább növekedett, mikor a KAATSU Training-et nevezték meg a Tokiói Orvosi Egyetem 22nd Century Medical and Research Center közös projektjeként. Sato emellett isémiás keringési fiziológiás kurzust is kezdett tartani a Tokiói Orvosi Egyetemen, valamint közös fejlesztéseket végzett a Japan Manned Space Systems Corporation-nel.
KAATSU kutatás
A 90-es években Sato közös kutatásba kezdett Naokata Ishii professzorral a Department of Life Sciences, Graduate School of Arts and Sciences-nél a Tokiói Egyetemen. Japánban más kutatók vizsgálni kezdték a KAATSU előnyeit, és a különféle kutatási eredményeket elküldték kollegiális lektorálásra.

Nincsenek megjegyzések: