2018. június 30.

Idén több szakmai továbbképzésnek ad helyet Gyula városa.

A gyógytornászoknak szóló kreditpontos képzésekért általában utazni kell, idén mégis két fővárosi képzőhely hozza le oktatóit, szakmai anyagukat. A gyakorlati képzések, ahol kezelési technikákat tanulhatunk általában több naposak és elég drágák. Ehhez még hozzájön az utazás és szállás költsége, ezért is külön nagy öröm számunkra, ha sikerül oktatókat lehozni Békés megyébe. 

Idén pedig három különböző gyakorlati témájú képzést is szerveztünk gyulai helyszínnel.
Gyógytornászok a torna diktálásán kívül, mindig érintkeznek a pácienssel. Felmérjük az állapotát, megvizsgáljuk, hozzáérünk, és a terápia is gyakorlati, korrekciós, manipulációs fogásokkal, eszközökkel történnek. Egy egészségügyi  problémát (legyen egy gerincsérv vagy sportsérülés) több szemszögből vizsgálhatunk és kezelhetünk. 

Április tevékeny hónap volt, két hétvége is a tanulásról szólt.
Az „Izompólya lazítás különböző kompressziós terápiák alkalmazásával” című továbbképzést Rajnay Katalin gyógytornász, Maitland manuálterapeuta, Taping oktató, Anatomy trains-FRSB terapeuta, a Gyógytornászda vállalkozás vezetője tartotta két napon keresztül. 
A képzésen talpi felszíntől, a koponyáig áttanulmányoztuk az izmok manuális (Triggerpont kezelés) és SMR hengerrel végezhető kompressziós technikáit, amelyeket a Gyógytornászda Csapata a hétköznapi munkák során aktív korú pácienseknél, hobbi- és élsportolóknál alkalmaz. A kurzus tematikáját a különböző testtájakon kialakuló lokális panaszok adják (pl.: sarokfájdalom, térd laterális panaszai, elülső vállfájdalom stb.), annak ellenére, hogy egyáltalán nem kifejezetten a lokális kezelésekről fog szólni a terápiánk. Az elméleti rész átbeszélése után sok gyakorlati fogást vettünk át, amit egymáson gyakorolhattunk. Egymás állapotfelmérése kapcsán érdekes dolgok derültek ki ízületi-izomrendszer szempontjából, hát a gyógytornászok se tökéletesek... :D



Következő hétvégén se pihentek a gyógytornászok, ugyanis az All-Right Bt. Fecske Ildikó gyógytornász (SMR terapeuta Taping oktató Maitland manuálterapeuta) vezénylésével 
„Az SMR mint eszköz, a gyógytorna hatékonyságának növeléséhez” című tanfolyamot élvezhettük.
A képzésen a myofascia (izompólya) és az abban kialakuló triggerpontok anatómiai, élettani hátterével foglalkoztunk. A képzés része a gyakorlati anyag elsajátítása, a henger beillesztése a gyógytorna gyakorlatokba, mint eszköz és instabil felület.


Szeptemberben a nyak kezelése lesz a középpontban. 
Tanfolyam címe: "A nyaki gerinc vizsgálata és kezelése különös tekintettel a szegmentális instabilitásra"szintén az All-Right Bt. jóvoltából.
A tanfolyamon megismerkedhetünk a leggyakoribb nyaki gerinc problémák mozgásszervi diagnosztikájával, azok passzív (egyszerű manuális technikák) és aktív (nyaki stabilizációs tréning) kezelésével és a releváns neurodinamikával. 

A képzés szintén két napos lesz, de este mindenki otthon alhat, köszönhetően a szervezésnek.
Bízunk benne, hogy a jövőben még több oktató látogat el hozzánk, és hozzák el szakmai anyagukat, amit munkánk során alkalmazhatunk a páciensek gyógyulása érdekében!

Gyógytornászként fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzük magunkat, kövessük az új eljárásokat, terápiás kutatásokat. 


Nincsenek megjegyzések: