2016. február 24.

MAES-terápia a korai fejlesztésért

MAES terápiás bevezető kurzust, majd 2015 nyarán kétszer kéthetes képzést hirdet Kolozsváron a Prosperitas Vitae korai fejlesztést célzó egyesület.


–  A MAES-terápia lényege, hogy a feladathelyzetbe hozott gyermek mozgásának mély, részletes analízise révén segít a gyermek egyéni és sajátos képességeinek alapján meghatározni a nem tipikus koordinációs minták kialakulását és megérteni hosszú távú következményeit, ezek hatását a mindennapi aktivitásra (mobilitás, önellátás, játék, kommunikáció) – ismertette a terápiát Sógor Enikő klinikai pszichológus-pszichoterapeuta, az egyesület elnöke. Hozzátette: célja az egyéni, személyre szabott kezelési stratégiák kialakítása, amelyek képessé tehetik a gyermekeket olyan új fejlődési utak végigjárására, amelyet egyedül, terápiás segítség nélkül nehezen tennének, meg vagy nem lennének képesek végigjárni.
A szakértő szerint a terápia a szülőknek is segítséget nyújt, hogy a gyermekükkel való mindennapi interakciók során különböző gondozási technikákkal segítsék a kezelés hatékonyságát. – A módszer modern, gyermekbarát, szelíd, figyelembe veszi a gyermek és szülő közérzetét, lelki szükségleteit, valamint az aktuális szakmai felismeréseket, törekvéseket is. Már kiscsecsemő kortól (0-3 év) alkalmazható, ami nagyban növeli a javulás esélyét az agyvérzés, oxigénhiány vagy valamilyen más agyi sérüléses állapot miatt létrejött bénulásos és izomtónus zavaros esetekben. Minél korábbi gyermekkorban kezdjük el a kezelést, annál nagyobb eséllyel enyhíthetjük a tüneteket, mert új idegpályák alakulhatnak ki a sérült helyett – hívta fel a figyelmet a pszichológus, hozzátéve: valamelyes javulás 16-18 éves korban is elérhető.

A módszer névadója Jean-Pierre Maes gyógytornász. Egyike a londoni Bobath Központ világviszonylatban elismert, gyermek NDT (neuro developmental training) vezető oktatóinak. Tagja a brit Okleveles Fizioterapeuta Társaságnak, valamint regisztrált tag a brit állami Egészségügyi és Gondozásügyi Szakmák Tanácsában. 20 éves terápiás és oktatási tapasztalattal rendelkezik a szakmában.

A képzésre a szervezők főként gyógytornászokat, foglalkozás- és/vagy beszédterapeutákat, gyermekgyógyászokat várnak. Az egynapos bevezető kurzus helyszíne a Kozmutza Flóra Hallássérült Intézet. A képzések nyelve az angol, az előadó tiszta, tagolt, egyszerű nyelvet használ.
A jelentkezési lap letölthető a www.prosperitasvitae.ro honlapról. További tájékoztatáshoz az érdeklődők awww.maestherapy.com oldalon juthatnak. (13)

Nincsenek megjegyzések: