2013. április 25.

A Parkinson-kórban javasolt étrend alapkövei:
Az adatok a "Schmidt Judit Parkinson-kór
Jótékony hatású ételek, étrendi tanácsok" c. kiadványából származnak

Az étrend a betegség okozta panaszok enyhítésére szedett gyógyszerek kellemetlen hatásainak megelőzését célozza meg.

Tanácsok:
-Igyon sok folyadékot: csapvizet, koffeninmentes teát, kis ásványianyag-tartalmú szénsavmentes ásványvizet (kiszáradás, székrekedés ellen, a nyelési zavar, szájszárasság kezelésére.)
-az étel legyen folyadékban gazdag, vagy egyen mártást a szárazabb ételekhez
-fogyasszon élelmi rostban gazdag, friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket. Időnként szárazhüvelyeseket (bab, lencse, csicsieriborsó)
-kalciumban, D-vitaminban gazdag ételek a csontritkulás megelőzése, kezelése miatt fontos. Ilyen ételek: tej, tejtermékek, olajos magvak, halak, egyes zöldségfélék.
-túlsúly esetén zsírszegény termékek fogyasztása ajánlott. Pl.: sajtok, túró, tejföl, húsok, halak, kenőzsiradékoknál vegyük ezt figyelembe.
-ha hízni szeretne, akkor fehérjedús (tejpor, joghurt, normál zsírtartalmú sajt, tejföl, tej), zsíradékot tartalmazó étel (margarin, vaj, olajos mag, tejszín) vagy szénhidrát tartalmú étel jön szóba (méz, liszt, rizs, zsemlemorzsa).
-kézremegés, mozgáskoordináció zavara miatt fontos, hogy olyan ételt készítsen, amihez nem szükséges különösebb kézügyesség.
-alkohol, és a koffeintartalmú italokat kerülni kell
-Mérsékelje a só- és cukorhasználatot!
-hányás, hányinger esetén többszöri, kisebb étkezés, hideg folyadék kortyolgatása, gyömbértea ivása is segíthet
-Egyeztessen orvosával arról, hogy a Parkonson-kór kezelésére szolgáló gyógyszert az étkezéshez képest mikor, illetve milyen jellegű ételekkel veheti be.
Fontos, hogy az ételeket lassan, alaposan megrágva fogyassza, étrendje legyen változatos. Segítséget dietetikus szakembertől kérhet.

Az adatok, ételek 3 heti mintamenüből lettek kiválasztva. Menüsor, bővebb információ, adatok a Schmidt Judit Parkinson-kór Jótékony hatású ételek, étrendi tanácsok c. kiadványában szerepel.

Elérhetőség, forrás: Zafír Press Kiadó (Mona-Lib Bt), E-mail: info@orvosikonyv.hu


Az itt szereplő ételek normál testtömegű betegekhez adaptálva készültek:

Reggeli (1főre):

citromos tea 3dl, joghurt 1,5dl, magvas kifli 2db

Tízórai (1főre):
körte 1 nagyobb darab

Ebéd (4főre):
Bableves:
-szárazbab 20dkg
-12%-os tejföl 1dl
-Graham-liszt 4 evőkanál (4dkg)
-vöröshagyma 1 kis fej, napraforgóolaj 2 evőkanál
-fokhagyma 2 kis gerezd, só 0,5 csapott teáskanál, őrölt feketebors, babérlevél
“Elkészítéshez segítség a kiadvány 34.oldalán”
Vitamintartalma: B1, B6 vitamin, cink, kálium, foszfor.

Csirkemelles tésztasaláta (4főre)
-durumtészta 30dkg
-csirkemell 25dkg
-sovány sajt 6dkg
-paradicsom 4 közepes darab, napraforgómag 2 kis marék
-olívaolaj 6 teáskanál, friss citromlé 4 evőkanál
-fokhagyma 4 gerezd, friss bazsalikom 1 csomó, őrölt feketebors
“Elkészítéshez segítség a kiadvány 35.oldalán”
Vitamintartalma: B1, B6 vitamin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium.

Uzsonna (1főre)
banán egy közepes darab

Vacsora (1főre)
100%-os narancslé 2dl/fő


További információ, receptek, tanácsok: „Parkinson-kór" című kiadványban olvashatnak.
A kiadvány jelenleg a Zafír Press Kiadótól rendelhető meg!


Elérhetőség, információ: www.orvosikonyv.hu


Zafír Press Kiadó