A Parkinson-kórban javasolt étrend alapkövei:
Az adatok a "Schmidt Judit Parkinson-kór
Jótékony hatású ételek, étrendi tanácsok" c.
kiadványából származnak
Az étrend a
betegség okozta panaszok enyhítésére szedett gyógyszerek kellemetlen hatásainak
megelőzését
célozza meg.
Tanácsok:
-Igyon sok
folyadékot: csapvizet, koffeninmentes teát, kis ásványianyag-tartalmú
szénsavmentes ásványvizet (kiszáradás, székrekedés ellen, a nyelési zavar,
szájszárasság kezelésére.)
-az étel legyen folyadékban
gazdag, vagy egyen mártást a szárazabb ételekhez
-fogyasszon élelmi
rostban gazdag, friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű
gabonaféléket. Időnként szárazhüvelyeseket (bab, lencse, csicsieriborsó)
-kalciumban,
D-vitaminban gazdag ételek a csontritkulás megelőzése,
kezelése miatt fontos. Ilyen ételek: tej, tejtermékek, olajos magvak,
halak, egyes zöldségfélék.
-túlsúly esetén zsírszegény
termékek fogyasztása ajánlott. Pl.: sajtok, túró, tejföl, húsok, halak, kenőzsiradékoknál
vegyük ezt figyelembe.
-ha hízni
szeretne, akkor fehérjedús (tejpor, joghurt, normál zsírtartalmú sajt,
tejföl, tej), zsíradékot tartalmazó étel (margarin, vaj, olajos mag, tejszín)
vagy szénhidrát tartalmú étel jön szóba (méz, liszt, rizs, zsemlemorzsa).
-kézremegés,
mozgáskoordináció zavara miatt fontos, hogy olyan ételt készítsen, amihez nem
szükséges különösebb kézügyesség.
-alkohol, és a
koffeintartalmú italokat kerülni kell
-Mérsékelje
a só- és cukorhasználatot!
-hányás,
hányinger esetén többszöri, kisebb étkezés, hideg folyadék kortyolgatása,
gyömbértea ivása is segíthet
-Egyeztessen
orvosával arról, hogy a Parkonson-kór kezelésére szolgáló gyógyszert az
étkezéshez képest mikor, illetve milyen jellegű ételekkel
veheti be.
Fontos, hogy az
ételeket lassan, alaposan megrágva fogyassza, étrendje legyen változatos.
Segítséget dietetikus szakembertől kérhet.
Az adatok, ételek 3 heti mintamenüből lettek kiválasztva. Menüsor,
bővebb információ, adatok a Schmidt
Judit Parkinson-kór Jótékony hatású ételek, étrendi tanácsok c. kiadványában
szerepel.
Elérhetőség, forrás: Zafír Press Kiadó (Mona-Lib Bt),
E-mail: info@orvosikonyv.hu
Az itt szereplő ételek normál
testtömegű betegekhez adaptálva készültek:
Reggeli (1főre):
citromos tea
3dl, joghurt 1,5dl, magvas kifli 2db
Tízórai (1főre):
körte 1 nagyobb
darab
Ebéd (4főre):
Bableves:
-szárazbab 20dkg
-12%-os
tejföl 1dl
-Graham-liszt
4 evőkanál
(4dkg)
-vöröshagyma
1 kis fej, napraforgóolaj 2 evőkanál
-fokhagyma
2 kis gerezd, só 0,5 csapott teáskanál, őrölt feketebors,
babérlevél
“Elkészítéshez
segítség a kiadvány 34.oldalán”
Vitamintartalma: B1, B6 vitamin, cink, kálium, foszfor.
Csirkemelles
tésztasaláta (4főre)
-durumtészta
30dkg
-csirkemell
25dkg
-sovány
sajt 6dkg
-paradicsom
4 közepes darab, napraforgómag 2 kis marék
-olívaolaj
6 teáskanál, friss citromlé 4 evőkanál
-fokhagyma
4 gerezd, friss bazsalikom 1 csomó, őrölt feketebors
“Elkészítéshez
segítség a kiadvány 35.oldalán”
Vitamintartalma: B1, B6 vitamin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium.
Uzsonna (1főre)
banán egy
közepes darab
Vacsora (1főre)
100%-os
narancslé 2dl/fő
További információ,
receptek, tanácsok: „Parkinson-kór" című kiadványban olvashatnak.
A kiadvány jelenleg a Zafír
Press Kiadótól rendelhető meg!
Elérhetőség, információ: www.orvosikonyv.hu
Zafír Press Kiadó |